Afbeelding
Foto: Sportcentrum Ursus

Protest 90 Friese sportondernemers: ze voldoen aan regels RIVM en willen open

Sport

LEEUWARDEN - Een indrukwekkende lijst van negentig Friese ondernemers in de sportsector heeft gezamenlijk een brandbrief naar Veiligheidsregio Fryslân gestuurd en naar de burgemeesters en wethouders van alle Friese gemeenten. Ze moeten open, anders gaan ze failliet.

De sportbedrijven kunnen zich uitstekend aan de coronaregels houden, hebben ventilatiesystemen aangeschaft off hadden ze al, hebben voldoende ruimte om hun lessen verantwoord te geven en staan te trappelen om weer te beginnen. Ze zijn verbolgen dat de overheid hen niet de ruimte geeft om weer te starten.

De brandbrief luidt als volgt:

Geachte burgemeesters, wethouders en veiligheidsregio van Friesland,Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari j.l. kunnen wij niets anders meer dan u deze brandbrief sturen. Namens het overgrote deel van de Friese sport-, yoga-, dans- en crossfitondernemers. Allereerst zijn wij natuurlijk verheugd dat er versoepelingen zijn ingevoerd door hetkabinet voor de scholen, winkels en de contactberoepen. We begrijpen dat het belangrijk is dat het aantal besmettingen en de druk op de zorg hanteerbaar blijft.

Noodklok

De coronacrisis heeft geleid tot meer stress, angst, depressie, burn-out, hoog ziekteverzuim en voor velen tot ongezonder voedings- en bewegingspatroon, met alle welbekende negatieve effecten voorde korte en lange termijn op zowel welzijn als ziektekosten. Al een jaar lang. Wanneer wij om onsheen kijken, maken we ons grote zorgen over uw burgers, onze klanten. Wij spreken meer en meer mensen die te kampen hebben met bovengenoemde klachten. Lichamelijk en psychologisch gezien zijn de effecten van de maatregelen een crisis op zichzelf; gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van Corona.

Preventief

Beweging en ontspanning zorgen onder andere voor een goede gezondheid, minder stress en angst, hogere weerstand, lager lichaamsgewicht, ontspanning, gezondere leefstijl, verbeterde longcapaciteit en sterkere geestelijke gezondheid. Onze bedrijven leveren juist een positieve en preventieve bijdrage in de strijd tégen Corona. In Spanje zijn sportlocaties inmiddels bestempeld als essentieel. De kans op besmetting op COVID-19 in onze sport-, yoga-, dansscholen en crossfitboxen is berekend op zo’n 0,00001%, zo maakte branchevereniging NL-actief onlangs bekend.

Echter bijna 100% van de bevolking kan op dit moment niet begeleid bewegen en ontspannen. Terwijl sport, dans -en yoga dé sector is waar de kwaliteit van leven wordt verbeterd en kosten en druk op de zorgsector wordt bespaard. Het kan bijdragen tot het voorkomen of verkorten van de duur van de ziekenhuisopnames en het herstel na het krijgen van Corona bespoedigen.

Veilig open

In tegenstelling tot de contactberoepen hoeven wij onze klanten (meestal) niet aan te raken, kunnen wij onze vaak zeer ruime locaties goed ventileren, voldoende afstand houden en hebben we allerlei hygiënemaatregelen en voorschriften opgesteld voor onze klanten gebaseerd op voorschriften vanuit de Rijksoverheid, RIVM, brancheverenigingen en de veiligheidsregio. Onze sport-, yoga-, dansscholen en crossfitboxen staan voor de tweede keer nu al maanden leeg.

De financiële steun is niet toereikend

Voorjaar 2020 waren we al drie maanden gesloten ondanks dat er toen bijna geen besmettingen waren in Friesland, nu zijn we opnieuw al maandenlang dicht. De financiële steun is bij lange na niet toereikend. Onze financiële buffers zijn nu op en we hebben ons jarenlange opgebouwde pensioenen spaargeld in onze bedrijven gestoken.

De nood is hoog

Op dit moment zijn er ondernemers uit verschillende beroepsgroepen in heel Nederland die geen andere mogelijkheid meer zien dan hun bedrijf te openen. Helaas speelt deze situatie ook bij ons. Wij maken ons zorgen. Om de fysieke en mentale gezondheid van onze medemensen (wij hebben een oplossing – en jarenlange ervaring). En we maken ons zorgen om onze bedrijven. Wij willen u door middel van deze brandbrief laten weten dat een groot deel van ondergetekenden helaas ook geen andere keuze meer ziet om ook zeer binnenkort veilig de deuren weer te openen.

Het is omvallen of opengaan, voor onze bedrijven maar ook voor de gezondheid van de bevolking.

Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 3 uur geleden
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 6 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00