Dankzij zijn twee treffers tegen Feyenoord mag dit portret van Siem de Jong gerust worden ingelijst: sc Heerenveen kan zich opmaken voor de halve finale tegen Siem zijn voormalige club AFC Ajax. Foto: sc Heerenveen

sc Heerenveen verslaat Feyenoord in krankzinnige kwartfinale

HEERENVEEN - Met 3-1 achter staan in de kwartfinale van het bekertoernooi in het eigen Abe Lenstra Stadion tegen Feyenoord Rotterdam en dan tóch nog winnen en de halve finale halen tegen AFC Ajax Amsterdam. Het in de competitie bij vlagen uiterst zwak voetballende sc Heerenveen kende een geweldige opleving woensdagavond in het eigen stadion greep in een bijzonder duel de 4-3 winst.

De emoties spatten af van het televisiescherm bij zender ESPN via het beteuterde gezicht van Feyenoord-trainer Dick Advocaat. De Kleine Generaal, de voormalige bondscoach, de gepokt en gemazelde tacticus kon niet voorkomen dat zijn team onderuit ging. Cruciaal moment was de rode kaart (tweemaal geel) halverwege de tweede helft voor aanvoerder Steven Berghuis bij de stand van 3-1.

De geboren Leeuwarder in Rotterdamse dienst ging als aanvaller voorop in de (wed)strijd, maakte volop verdedigende acties om zijn directe tegenstander tegen te houden wanneer die aanvallende acties pleegde.

Steven Berghuis scoorde een doelpunt én tweemaal geel

Zijn harde werken werd niet beloond, sterker nog: hij kreeg tweemaal geel voor tackles die niet zuiver werden uitgevoerd en waarbij de man werd geraakt in plaats van de bal. Feyenoord moest met tien man verder en Heerenveen pakte de nieuwe situatie tactisch sterk op en profiteerde er optimaal van. Feyenoord kreeg de verdedigende lijnen niet op orde en Advocaat zag tandenknarsend en aanwijzingen gevend langs de lijn dat het de verkeerde kant op ging met zijn team.

Rami Kaib opende na een kwartier in de eerste helft de score voor thuisclub Heerenveen, op aangeven van Mitchel van Bergen. Vlak voor de pauze werd een treffer van Henk Veerman afgekeurd wegens buitenspel, anders was sc Heerenveen met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in gegaan.

In de tweede helft tapte Feyenoord uit een ander vaatje zoals dat heet: een vaatje buskruit. Dankzij die tomeloze inzet van de Rotterdammers kwam de gelijkmaker van Bryan Linssen, met een assist van Jens Toornstra, op het scorebord.

Strafshop van Joey Veerman in twee instanties zonder succes

Een strafschop van Heerenvener Joey Veerman ging even later heel bijzonder toch nog fout. Keeper Nick Marsman hield de bal tegen, in de rebound stond Eric Botteghin succes in de weg en de VAR (video-arbiter, red) wilde ondanks protesten niks weten van een herkansing. Volgens hem ging keeper Marsman niet te vroeg van de doellijn af.

Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis scoorde daarna de 1-2 en Lutsharel Geertruida tekende voor de 1-3. Voila, Feyenoord op rozen, zou je zeggen. Niets meer of minder dan dat. Alhoewel, er was nog 29 minuten te gaan. Vijf minuten nadien beging Berghuis zijn foute tackle die hem zijn tweede gele kaart van de avond opleverde.

Bij sc Heerenveen was het invaller Benjamin Nygren die met nog negen minuten op de klok de 2-3 scoorde. Siem de Jong, voormalige Ajacied en ex-international, kreeg de bal drie minuten voor tijd en wist de gelijkmaker aan te tekenen.

Siem de Jong beslist de wedstrijd met zijn tweede treffer

In de 89-ste en dus laatste minuut van de officiële speeltijd was het wederom Siem de Jong die scoorde: hij was er snel bij toen een inzet van Benjamin Nygren niet goed werd gekeerd. Daarmee zorgde Siem de Jong na een krankzinnig avondje voetbal ervoor dat sc Heerenveen in de zogenoemde ‘kortste weg naar succes’ het in de halve finale van het bekertoernooi het mag gaan opnemen tegen voormalige club AFC Ajax oftewel de Amsterdamse koploper van de eredivisie.

Het is op voorhand al een geweldig affiche voor de ploeg van trainer Johnny Jansen die het de voorbije maanden slecht deed in de competitie. het is altijd makkelijk om je op te laden tegen betere tegenstanders, oftewel de Noordwoldiger trainer zal zijn mannen niet hoeven te motiveren om er tegen Ajax ook een geweldige bekerwedstrijd van te maken.

Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Wie was Abe Lenstra? Sport 3 uur geleden
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!