donderdag 6 augustus, 2020 23:20
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

Zusjes Meuleman dol op turnen en trampoline

  Sport

Op 15 juli is het Wereld Jonge Talentendag

Het is straks op 15 juli Wereld Jonge Talentendag en wat is er dan mooier om twee talenten uit één gezin te interviewen? We vonden Casey-Jane (14) en Makenzie (11) Meuleman uit Oudeschoot, die beiden talentvol zijn in hun sport. Casey-Jane turnt op het hoogste niveau bij Topsport Noord en is opgenomen in Jong Oranje en Makenzie springt bij TSH in de topsporttalentonwikkeling.

Vier jaar geleden kwam het gezin Meuleman naar Friesland en vielen in Oudeschoot met de neus in de boter met een huis met grote achtertuin waar kan worden geturnd en trampoline gesprongen en topsportfaciliteiten dichtbij. “We wilden uit de drukte van Delft weg, dus dit kwam mooi uit”, zegt moeder Mirjan.

Geen fileleed in Oudeschoot

Vanuit Delft naar het topsportcentrum in Zoetermeer duurde een enkele reis over 24 kilometer soms een uur vanwege fileleed op het Prins Clausplein. Dat leed hebben ze nu niet: vijf minuten per auto en een kwartiertje op de fiets. Het enige lastige is uiteraard corona, maar wedstrijden mogen straks weer en trainingen in de hal straks ook weer.
In de tussentijd heeft de turnschool van Topsport Noord op drie buitenlocaties getraind, onder andere in de tuin van familie Meuleman met soms een uitstapje naar welwillende buren. En dank aan de sponsoren van Casey-Jane en Makenzie: 12springstrampolines voor een airtrack/tumblingbaan en andere opblaasbare gymattributen en buurman Heida Totaalinstallaties voor een rekstok.

Sponsoren belangrijk

Het hebben van sponsoren is toch wel belangrijk voor de meiden en hun ouders, om de sportieve ambities te kunnen bekostigen. De corona-perikelen hebben het enthousiasme van de meisjes en hun ouders in elk geval totaal niet aangetast. Ze zijn lekker door blijven trainen naast hun schoolopleiding, zo’n twintig uur per week. Normaliter was het aantal trainingsuren zo’n dertig per week geweest.

Casey-Jane (CJ) volgt de HAVO en start na de zomervakantie in de derde klas en krijgt daar speciale topsportbegeleiding. Makenzie gaat naar groep 8 van de basisschool en heeft daar op dit moment nog geen topsportbegeleiding bij nodig.

Doelen stellen voor de top

CJ wil uiteraard naar de top. Elk seizoen worden er persoonlijke doelen gesteld, “Dat doe ik samen met mijn trainster. Wij zijn een team.” Op OSG Sevenwolden wordt haar lesprogramma op haar topsport aangepast, ze geniet enorm van het turnen. “We hebben wel eens andere sporten geprobeerd bij de meiden”, zegt moeder Mirjan die zelf al vanaf haar zestiende turntrainster is. “Maar dat was niet aan ze besteed. Dit vinden ze echt het allermooiste.”
Makenzie geniet van de trampoline, maar mist wel leeftijdsgenootje. “Er zijn wel oudere meisjes, maar dat is toch anders.” Meisjes van haar leeftijd die graag trampoline springen mogen zich altijd melden bij de turnhal, ze zijn van harte welkom. Springen op de trampoline is prachtig. “Je kunt er veel salto’s achter elkaar op maken en heel hoog springen, dat vind ik geweldig.”

Meer berichten