Afbeelding

‘Op de fiets beleef je meer’

Sport

HEERENVEEN - Johan Kooistra is fanatieke wielrenner en (bestuurs-)lid van Toer Club Heerenveen (TCH). Voor de corona stapte hij elke dinsdag en donderdag met zijn clubgenoten op de fiets om een mooie tocht te maken in Friesland en onderweg te genieten van de natuur, de gezelligheid en de stops onderweg: “Door de coronacrisis hebben we besloten om niet meer in groepen te rijden, maar alleen maak ik regelmatig nog een ritje.”

Tot tien jaar geleden was Johan, naar eigen zeggen, niet echt een sporter: “Ik dacht altijd; sporten, dat is voor anderen. Ik heb er de tijd niet voor, ik heb er de energie niet voor en ik heb het niet nodig.” Aan die gedachtegang kwam abrupt een einde toen hij tien jaar geleden tijdens het autorijden een hartaanval kreeg. “Ik werk als vertegenwoordiger en deed destijds alles wat niet gezond was. Ik rookte, at niet gezond en reed jaarlijks zo’n 70 000 kilometer in de auto. Na mijn hartaanval besefte ik dat ik mijn leven moest veranderen.”

In die tijd organiseerde de Nederlandse Tour Unie (NTFU) nog ‘fiets fit’ evenementen, waarbij deelnemers zes zaterdagen leerden hoe ze op een goede manier aan hun gezondheid kunnen werken door te wielrennen of mountainbiken. Dit trok Johan wel: “Ik bespaarde kosten nog moeite en merkte dat de sport mij echt aansprak. Daarom sloot ik mij ook aan bij TCH. In het begin had ik moeite met het niveau halen. Ondanks dat er verschillende groepen zijn met verschillende niveaus, lukte het mij eerst niet om de rustigste groep bij te benen. Daarom heb ik eerst zelf getraind en daarna mij bij een groep gevoegd. Sindsdien kan ik de sport niet meer loslaten.”

Van gezworen niet-sporter naar fanatieke wielrenner dus. Dit jaar zou Johan voor de tiende keer de Elfstedentocht fietsen, maar die werd helaas afgezegd door corona. De toertochten van TCH gaan dit jaar ook niet door: “We hebben besloten om alles af te zeggen, dat vonden wij wel verstandig. Natuurlijk is iedereen vrij om zelf te fietsen, maar liever niet in een groep groter dan vier personen.” Als leden wel in een grotere groep willen fietsen wordt hen gevraagd om het tenue van TCH niet aan te trekken. 

TCH is één van de grootste en oudste toerclubs in Friesland en heeft bijna 250 leden. “We hebben meerdere ploegen die verschillen van niveau. De echte doortrappers fietsen ongeveer 30 tot 35 km/u, de snelle amateurs iets minder hard, zo’n 28 km/u en de gezellige recreanten fietsen weer wat rustiger. Niet dat ze langzaam zijn hoor, zij halen toch ook wel 25 km/u.” Normaal gesproken fietsen ze op dinsdag en donderdag en wordt en zondagochtend in het bos ATP-tochten (mountainbike) gereden. In de winter zijn er dan ook nog spinning lessen die men kan volgen. Het voordeel van rijden bij een toerclub is, naast de gezelligheid, dat je goed verzekerd bent en dat een lidmaatschap weinig kost. Je kan altijd gratis en vrijblijvend vier keer meefietsen. Voor meer informatie hierover: www.tch.frl

Johan is inmiddels helemaal verknocht aan de sport en rijdt nu, voor zover het kan, in zijn eentje door Friesland: “Het geeft mij echt voldoening, lekker die frisse lucht kunnen opsnuiven. Je hoeft nergens voor te stoppen en je komt veel verder dan wanneer je hardloopt. Onderweg zie je van alles en kun je zomaar met een vreemde even een praatje maken. Op de fiets zie je meer, beleef je meer en het is zo laagdrempelig. Als je een fiets hebt, ben je er al.” 

Een van Johan’s favoriete ritten is een rondje om het Tjeukermeer.  Als je de QR-code scant met je mobiele telefoon, kun je de route downloaden en importeren naar je eigen GPS-apparaat. De route is ook hier te vinden

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 17 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
De ondertekening door minister Hugo de Jonge (rechts) en Commissaris Arno Brok (links). In het midden Eke Folkerts.
Nieuwe afspraken voor versterken Friese taal en cultuur Cultuur 11 apr, 18:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00