De binnenkant van IJsstadion Thialf.
De binnenkant van IJsstadion Thialf. Foto: Wikipedia

IJsstadion Thialf moet worden gered vindt provinciale CDA

Sport

De CDA-Statenfractie van Provinciale Staten Fryslân wil dat de professionele gebruikers van Thialf en het ministerie van VWS bijdragen aan een gezonde exploitatie van het Heerenveense ijsstadion Thialf. Daarnaast vraagt het CDA aan het college om samen met de directie van Thialf de mogelijkheden te onderzoeken voor toetreding van een derde aandeelhouder of een sponsor.

Strop met verzekering zonnepanelen
Thialf komt momenteel met extra financiële problemen omdat het van de verzekeraar de zonnepanelen van het dak moet halen omdat het materiaal waar het dak van is gemaakt niet brandwerend genoeg is voor de verzekeraar. Het CDA wil Thialf redden. Om dit te bereiken zal het CDA op 17 juni tijdens de vergadering van Provinciale Staten een motie indienen waarvan het graag wil dat het door de meerderheid van de politieke partijen in Provinciale Staten wordt overgenomen. Het CDA is met 8 zetels de grootste partij. Alle politieke partijen in de Friese staten hebben gezamenlijk 43 zetels.

Thialf moet behouden blijven als icoon en nationaal topsportcentrum. CDA woordvoerder Aebe Aalberts: “Alle zeilen bijzetten dus om tot een structurele oplossing te komen. Dat houdt in dat alle betrokkenen die gebruik maken van Thialf hun verantwoordelijkheid moeten nemen door financieel bij te dragen aan een gezonde exploitatie van Thialf. Ook moet samen met de directie van Thialf de mogelijkheid worden onderzocht voor toetreding van een derde aandeelhouder of een sponsor die bereid is om een maatschappelijk aandeel te nemen wat passend is bij de positie, het imago en de doelstellingen van Thialf."

Financiële ondersteuning vanuit ministerie
De Christendemocraten zullen de verantwoordelijk gedeputeerde Sander de Rouwe vragen om bij de minister van VWS aan te dringen op financiële ondersteuning vanwege het nationale en internationale belang van Thialf. "Het kan niet zo zijn dat de Friese aandeelhouders onevenredig worden belast met de financiering en de risico’s van de exploitatie van Thialf”. IJsstadion Thialf heeft te kampen met oplopende financiële tekorten.

Deze maand nemen Provinciale Staten een besluit over het herstelplan voor Thialf. Het herstelplan moet het tekort op het bedrijfsresultaat met de helft terugdringen. De andere helft moet door de aandeelhouders worden bijgepast.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 16 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 18 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00