zaterdag 8 augustus, 2020 17:28
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Michel Vlap, speler van het jaar
Michel Vlap, speler van het jaar (Foto: sc Heerenveen)

Seizoen sc Heerenveen 2018-2019: veel doelpunten

  Sport

Het seizoen van sc Heerenveen is achter de rug. Een goed moment om terug te blikken op een voetbaljaar dat uiteindelijk resulteerde in een elfde klassering op de ranglijst. Te weinig om de doelstelling, deelname aan de play-offs om Europees voetbal, te realiseren.

De Friese formatie kwam uiteindelijk vijf punten tekort om aan de strijd om een Europees ticket te kunnen deelnemen. Dat kwam vooral door de prestaties in eigen stadion. Waar sc Heerenveen in het verleden thuis vaak de meeste punten veroverde, viel de oogst in het afgelopen seizoen in het Abe Lenstra-stadion met negentien punten ietwat tegen.

Twee keer de nul gehouden
Buiten Friesland deed sc Heerenveen wel van zich spreken. De Friezen wonnen zes uitduels. Alleen kampioen Ajax (13), PSV (10) en Willem II (7) wonnen meer uitwedstrijden. Dat sc Heerenveen uiteindelijk met een elfde plek genoegen moest nemen, had zeker ook te maken met het aantal tegengoals: 73 in totaal. De Friese defensie slaagde er slechts twee keer in de tegenstander van scoren af te houden.

Scoren deed sc Heerenveen wel. De Feanfans konden maar liefst 64 keer juichen. Alleen Ajax, PSV, Feyenoord en Vitesse wisten het net vaker te vinden. In uitduels (37) werden meer doelpunten gescoord dan in eigen stadion (27). In 26 jaar Eredivisievoetbal wist sc Heerenveen slechts zes keer meer treffers te produceren dan in het voorbije seizoen.

Clubtopscorers
sc Heerenveen had dit seizoen niet één maar twee clubtopscorers. Michel Vlap en Sam Lammers wisten beide zestien maal doel te treffen. Lammers stond daarnaast vijf keer aan de basis van een Friese treffer, terwijl Vlap vier keer een medespeler liet scoren. Met zijn tweeën hadden Vlap en Lammers een aandeel in twee derde van de doelpuntenproductie. Vlap werd door de fans tot Speler van het Jaar uitgeroepen.

sc Heerenveen toonde zich met Ajax het meest accuraat van alle clubs; 45 procent van alle schoten was daadwerkelijk op het doel gericht. Ajax (665) nam het vijandelijke doel wel veel vaker onder vuur dan de Friezen (395). sc Heerenveen sprong met Ajax, PSV en Willem II het meest efficiënt om met de kansen: zestien procent van de doelpogingen was raak. NAC Breda (8%) was de minst efficiënte club.

Ware transformatie
sc Heerenveen hield een mooie thuisreeks in stand. PSV wist in februari voor het zevende seizoen op rij niet te winnen in het Abe Lenstra-stadion. Geen enkele andere Eredivisieclub wist de Eindhovenaren zo veel seizoenen achtereen van een overwinning af te houden. Ook de 4-4 in Amsterdam tegen kampioen Ajax is zonder meer een prestatie waar met een goed gevoel aan teruggedacht kan worden.

Met het oog op volgend seizoen is zeker dat sc Heerenveen een ware transformatie zal ondergaan. Kik Pierie, Doke Schmidt, Stijn Schaars, Morten Thorsby, Pelle van Amersfoort, Yuki Kobayashi en Sam Lammers zijn komend seizoen niet meer te bewonderen in het Abe Lenstra-stadion. Daarnaast bestaat de kans dat de veel scorende Michel Vlap ook uit Friesland vertrekt.

sc Heerenveen start de voorbereiding op het nieuwe seizoen op zaterdag 22 juni. Het eerste oefenduel is op 26 juni tegen een amateurselectie van Gaasterlân-Sleat.

Meer berichten