De kaatssport is een voorbeeld van de Fryske cultuur. Negen kennisinstellingen en de provincie slaan de handen ineen om de Friese taal en cultuur en de samenhang te versterken.
De kaatssport is een voorbeeld van de Fryske cultuur. Negen kennisinstellingen en de provincie slaan de handen ineen om de Friese taal en cultuur en de samenhang te versterken. Foto: Klaas Pot

Bijzondere samenwerking van Friese kennisinstituten

Samenleving

LEEUWARDEN - Negen Friese kennisinstellingen en de provincie Fryslân gaan samen werken aan één sterk kenniscluster over de Friese taal en cultuur. Nog dit jaar wordt een gezamenlijke visie ontwikkeld op het op Fryslân georiënteerde onderzoek en onderwijs. 

Het gaat om de Fryske Akademy, Afûk, RUG Campus Fryslân, Tresoar, Faculteit Letteren van de RUG met de leerstoel Fryske taal en letterkunde , Lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid van de NHL Stenden, Fries Sociaal Planbureau, Fersen Sintrum Frysktalige Berne-opfang. Ook de recente adviezen van Dingtiid worden meegenomen.

‘Regionale, landelijke en zelfs internationale allure’

Gedeputeerde Sander de Rouwe: “Uit gesprekken met de Friese kennisinstellingen en het advies van Dingtiid over de kennisinfrastructuur van het Fries, bleek een behoefte aan meer visie, verbinding en samenwerking op het gebied van de Friese taal en cultuur. Dit willen we bereiken door samen met kennisinstellingen de handen inéén te slaan, om een stevig kenniscluster te vormen met regionale, landelijke en zelfs internationale allure.”

Samenwerking op vier onderdelen

De samenwerking gaat in eerste instantie om drie inhoudelijke lijnen en een lijn gericht op de gezamenlijke kennisinfrastructuur. Ten eerste gaat het om de Fryske Taal in het onderwijs en de voorschoolse periode (Onderzoek en Overdracht), ten tweede om de Fryske Taal in de maatschappij en de openbare ruimte (Onderzoek en Overdracht), ten derde om de Fryske Regionale identiteit/cultuur/erfgoed/geschiedenis/literatuur (Onderzoek en Overdracht) en tot slot om Facilitering van een gezamenlijke infrastructuur

Werkgroep met medewerkers van de kennisinstituten

Iedere lijn heeft een trekker en een werkgroep bestaande uit betrokken medewerkers van de deelnemende instellingen. Joana Duarte (Lector Meertaligheid NHL Stenden), Mirjam Vellinga (Afûk), Bert Looper (Tresoar) en Sandra van Gaalen (Fers) nemen ieder het trekkerschap op zich van een lijn. In totaal zijn 27 werkgroepleden betrokken van verschillende instellingen, waaronder academici, ervaringsdeskundigen en studenten.

Onder leiding van een kernteam van drie wordt overzicht gehouden op de gezamenlijke opgave en gestuurd op de vier opdrachten. Dit kernteam bestaat uit een onafhankelijk, door de Provincie Fryslân aangestelde voorzitter, een vice-voorzitter uit het Friese kennisveld en een ambtelijk vertegenwoordiger van de Provincie als secretaris. Dit kernteam wordt nog gevormd.

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00