Zo'n 300 Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties worden onderzocht
Zo'n 300 Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties worden onderzocht

Corona in rioolwater, hoe zit dat precies?

Samenleving

HEERENVEEN - U heeft het vast al eens voorbij zien komen op het journaal. Behalve de cijfers van het GGD houdt het RIVM nog andere cijfers in de gaten als het gaat om de verspreiding van COVID-19. Eén van die cijfers is het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Deze cijfers geven mogelijk een meer volledig beeld van de verspreiding van het virus, want niet iedereen die besmet is met het coronavirus laat zich testen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over vals positieve of vals negatieve testen. Ook in Heerenveen wordt meerdere keer per week het rioolwater getest. Wij doken in die informatie.

Wat wordt onderzocht?

Het rioolwater bij rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt eigenlijk al jaren onderzocht. Men gaat dan op zoek naar specifieke ziekteverwekkers. In het verleden werd onder andere onderzoek gedaan naar het poliovirus in rioolwater en antibiotica resistente bacteriën. Onderzoekers kunnen door rioolwater te onderzoeken zien of ziekteverwekker zich inmiddels onder een specifiek gebied (het verzorgingsgebied van die installatie) hebben verspreid en in sommige gevallen zelfs in welke mate. Voor het coronavirus wordt gekeken naar het gemiddelde aantal virusdeeltjes in een milliliter water. Voor de landelijke cijfers wordt uitgegaan van het totaal aantal gemeten virusdeeltjes dat wordt aangetroffen in een week, gedeeld door het aantal metingen.

Waar wordt gemeten?

Vanaf april is het RIVM begonnen wekelijks rioolmonster bij 29 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland te onderzoeken. Vanaf eind juli is dit aantal uitgebreid naar 80 en sinds 7 september worden zo’n 300 Nederlands rioolwaterzuiveringsinstallaties wekelijks bemonsterd. Door het aantal installaties uit te breiden krijgt het RIVM meer inzicht in hoe het virus zich lokaal en regionaal verspreidt.

Waarom wordt dit onderzocht?

Het aantal virusdeeltjes in rioolwater is een vroege signalering (en dus waarschuwing) dat het virus weer in een bepaald gebied zich aan het verspreiden. Meestal zie je al een toename in virusdeeltje voordat er überhaupt besmettingen zijn gemeld. Daarnaast zijn er ook mensen die wél het coronavirus hebben maar zich niet laten testen omdat ze geen klachten hebben.

Hoe zit het in Heerenveen?

In Heerenveen wordt het aantal virusdeeltje per milliliter rioolwater gemeten vanaf 7 september. Op het coronadashboard van het RIVM kun je vinden hoeveel virusdeeltjes zijn gevonden in de vorige weken. In de gemeente Heerenveen zijn twee rioolwaterzuiveringsinstallaties die onderzocht worden, in Heerenveen en in Akkrum. Op het moment van schrijven (7 oktober) is het gemiddelde aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater in de gemeente Heerenveen 72,5. Dit is gemiddeld lager dan het gemiddelde aantal virusdeeltjes over heel Friesland (242,23) en Nederland (626,42).

Wilt u zelf de landelijke, regionale of zelfs lokale data over COVID-19 volgen? Dat kan op het corona dashboard van de Rijksoverheid. https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

Rioolwateronderzoek op twee locaties in Heerenveen

Afbeelding
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 22 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00