zaterdag 24 oktober, 2020 05:24
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto: Rob Dijkstra

220 Mondkapjes voor de Voedselbank

  Samenleving

HEERENVEEN - Vanaf heden kunnen de klanten van de Voedselbank Heerenveen met een mondkapje de pakketten afhalen. De mondkapjes zijn beschikbaar gesteld door Modres kledingreparatie in samenwerking met de Gemeente Heerenveen. De mondkapjes zijn uitwasbaar en dus te gebruiken bij iedere uitgifte van de Voedselbank.


Geweldige uitkomst

Hermanna Hoekstra van de Voedselbank noemt de mondkapjes een geweldige uitkomst. Het past allemaal in het kader van de Corona-richtlijnen, die ook de Voedselbank strikt naleeft. Er mogen maximaal 4 mensen tegelijk naar binnen en er is al sinds maart een duidelijke looproute aangelegd bij het afhalen van de pakketten. Daardoor kan er voldoende afstand bewaard worden van elkaar. Met de mondkapjes is het de bedoeling dat van ieder gezin één persoon met mondkapje naar binnen mag, om zo min mogelijk beweging te hebben in het pand. Daarmee kan verspreiding van het virus zo goed mogelijk voorkomen worden. De vrijwilligers van de Voedselbank krijgen zelf ook nog een mondkapje tot de beschikking, maar deze komt via Voedselbank Nederland bij de medewerkers terecht.

Hoe gaat het verder met de Voedselbank in Corona-tijd?

Volgens Hoekstra gaat het redelijk goed met de Voedselbank in Corona-tijd. De aanvulling van het magazijn blijft redelijk op peil: “Alleen het vlees is op dit moment een drama”, zegt Hoekstra. “Eerst kwam het allemaal via de supermarkten bij ons terecht, maar tegenwoordig willen ze het wegdoen van vlees tegengaan en dus verkopen ze het heel goedkoop”. Hoekstra is bang dat ze de klanten van de Voedselbank straks een ‘nee’ moet verkopen als het gaat om vlees. Dat zou ze enorm jammer vinden: “We hebben het namelijk al eens eerder gehad en je ziet het nu ook weer gebeuren”. Ze wijst op de schappen met vlees, die al tamelijk leeg blijken te zijn.

Door dik en dun

Ondanks de problemen met het vlees blijft Hermanna positief. Ook in Corona-tijd zijn er meer dan 200 gezinnen die voedsel blijven afnemen bij de Voedselbank. De vrijwilliger is blij dat ze de mensen ook in deze tijd een steuntje in de rug kan bieden en dat ze in ieder geval nog genoeg eten in het magazijn heeft staan. Met veel liefde is Hermanna dan ook al jaren vrijwilliger bij de Voedselbank Heerenveen. Het mooiste vindt ze het trouwe contact met de klanten. Door de jaren heen bouwde ze verschillende banden op met de klanten. De één komt er al jaren en de ander die neemt na een periode weer afscheid: “En dat is ook mooi om te zien, dat ze ons niet meer nodig hebben”.

Wil jij de voedselbank graag helpen? Surf naar www.voedselbankheerenveen.com

De nieuwe mondkapjesregel

Na lange discussie is er eindelijk wat meer duidelijkheid over mondkapjes. Op openbare plekken, dus ook bij de Voedselbank, wordt het dringend aanbevolen om een mondkapje te dragen. Dit mogen wasbare mondkapjes zijn of mondkapjes die je maar éénmaal kan gebruiken. Wel moeten het niet-medische mondkapjes zijn, want die zijn alleen voor het zorgpersoneel.

Modres kledingreparatie en Gemeente Heerenveen stellen 220 mondkapjes beschikbaar 

Meer berichten