Kinderen in actie in de natuurgebieden
Kinderen in actie in de natuurgebieden Foto: Nadine de Ruiter

Ruim 350 leerlingen aan het werk in natuurgebieden en agrarisch landschap.

Samenleving

Heerenveen - In de afgelopen periode hebben ruim 350 basisschoolleerlingen uit Heerenveen en Opsterland gezaagd en gesnoeid in houtwallen in het agrarische landschap of in een natuurgebied. Dit beheerwerk tijdens de biologiedagen is een hele belevenis op zich, maar de dagen zijn op meerdere manieren leerzaam. 

Naast het werk gaan leerlingen tijdens de veldopdrachten op zoek naar verschillende dier- en plantsoorten en leren op deze manier alles over biodiversiteit in natuurgebieden of het agrarische landschap.

Vijftien klassen

Wethouder Hedwich Rinkes van gemeente Heerenveen stak donderdag 8 september ook de handen uit de mouwen. Samen met de kinderen van groep 8 van OBS Route 0513 snoeide ze elzensingels van familie Yntema in Nieuweschoot. “Ik vind het belangrijk dat kinderen al jong in aanraking komen met alle mooie dingen die de natuur te bieden heeft. De jeugd heeft de toekomst en in het kader van de biodiversiteit helpt elke stap! Laten we er met elkaar zuinig op zijn!” aldus de wethouder.

Dit najaar bezoeken vijftien klassen van verschillende basisscholen uit de gemeenten Heerenveen en Opsterland een natuurgebied of – dit jaar voor het eerst – een boerenbedrijf. Juist boeren spelen een belangrijke rol in het natuurbeheer van het agrarische landschap van Zuidoost-Friesland. Zij onderhouden onder meer hakhoutbosjes en houtwallen die belangrijk zijn voor veel dier- en plantensoorten. Amfibieën, vissen, insecten, vogels en verschillende soorten zoogdieren waaronder vleermuizen zijn vaak te vinden in het agrarisch gebied.

Biologiedagen zijn al een begrip sinds de jaren ’90 en naar schatting hebben de afgelopen decennia bijna 6.000 Opsterlandse kinderen deze bijzondere natuurervaring meegemaakt. Sinds een paar jaar kunnen ook scholen uit Heerenveen meedoen met het educatieproject. Het project wordt mogelijk gemaakt door NME de Naturij, Landschapsbeheer Friesland, Agrarische natuurvereniging ELAN Zuidoost-Friesland, gemeente Heerenveen, Van Teyens Fundatie en de Nationale Postcode Loterij.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 44 minuten geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 2 uur geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport gisteren
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00