zaterdag 24 oktober, 2020 22:45
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
De blikken dominee van Simon Vuyk
De blikken dominee van Simon Vuyk (Foto: )

De blikken dominee van Simon Vuyk

  RondOm's Boekenplank

In maart 1894 komt in Harlingen een gewelddadig einde aan het leven van Cato Mirande (23). Ze was al twee jaar lang in het diepste geheim de minnares van Hervormd dominee Johan Barger (40). ‘Ik ben geen Christen meer, ik ben een schurk, ik heb een moord gedaan!’ bekent de predikant tegenover de politie. Catos dood verbijstert niet alleen Harlingen, maar heel Nederland. De afschuw over dit misdrijf wordt verwoord in Ta-ra-ra-boem-di-ee, de blikken dominee, een van de bekendste straatliederen uit de Nederlandse geschiedenis. 


Simon Vuyk duikt ruim een eeuw later in deze historische moordzaak en ontdekt in de archieven tal van schokkende feiten die nooit eerder in de openbaarheid zijn gebracht. Barger, een geboren Amsterdammer, blijkt een alcoholisten psychopaat te zijn geweest, die al een spoor van ellende achter zich had gelaten voor hij zich met zijn tweede vrouw in Harlingen vestigde. Ook stuit hij op een aantal mysteries dat nooit is opgehelderd. 

Bijvoorbeeld: wat is er gebeurd met het dagboek van dominee Barger, waarin hoogstwaarschijnlijk nog veel meer kerkelijke misstanden staan beschreven? 

Vuyk plaatst het misdrijf in het perspectief van de stormachtige ontwikkelingen van de tweede helft van de negentiende eeuw. Twisten en scheuringen binnen de kerk, de afschaffing van de doodstraf, de economische crisis en de opkomst van het socialisme. Het resultaat van zijn onderzoek is een true thriller, waarin een duister verleden wordt teruggehaald naar het heden. Onthullend. Bloedstollend. Verrassend. Eigentijds. Waargebeurd. Criminoloog en onderzoeksjournalist Simon Vuyk (1960) was jarenlang eindredacteur van televisieprogramma's als CrimeTime, Deadline en Peter R. de Vries misdaadverslaggever. Hij schreef eerder onthullende boeken over de moord op Maja Bradaric, de vuurwerkramp en de mysterieuze dood van Nicky Verstappen.

Van 18,50 nu 5,00

Bestel hem hier

Meer berichten