zondag 20 september, 2020 12:19
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
‘t Gerecht uitgeroepen tot RondOm’s leukste terras van Heerenveen
‘t Gerecht uitgeroepen tot RondOm’s leukste terras van Heerenveen (Foto: )

't Gerecht over uitverkiezing leukste terras: “We zijn blij verrast!”

  Recreatie & Ontspanning

HEERENVEEN - Aan het begin van de zomer vroeg het team van RondOm Heerenveen zich af wat nu eigenlijk het leukste terras in de buurt is. Honderden Feansters stuurden hun suggesties en stemden op restaurants op de long- en shortlist. Uiteindelijk kwam ‘t Gerecht als winnaar uit de bus. RondOm belde even voor een reactie.

‘t Gerecht uitgeroepen tot RondOm’s leukste terras van Heerenveen

“We waren blij verrast,” reageerde een medewerker namens eigenaar Luberto Agricola. "Zulke awards zijn natuurlijk altijd mooi om in ontvangst te nemen.” Dit is niet de eerste keer dat het terras van ‘t Gerecht beloond wordt, in 2018 werden ze door Misset Horeca benoemd tot mooiste terras in Nederland. Dat komt niet alleen door het prachtige terras met een goede ligging in het centrum van Heerenveen, maar ook vooral door de service van het team: “We hebben een ontzettend sterk team. Ze worden intern goed opgeleid door onder andere een e-learning en ‘learning on the job’ met een buddysysteem, dus alles wordt voor de gasten tot op de puntjes verzorgd.”

Ook het imposante gebouw waar ‘t Gerecht in huist werkt mee aan de ervaring van het terras. Het gebouw is al eeuwenlang een herkenbare plek in Heerenveen. Op de website is te lezen dat de oorsprong van pand eeuwen terug gaat in de tijd. De grietman (een plattelandsburgemeester) Amelius van Oenema liet rond 1632 een stins (middeleeuwse, verdedigbare en bewoonbare toren) bouwen op de plek waar eerst De Moerborch stond. Veel van de stinsen, die enkel in Friesland zo genoemd werden, gingen uiteindelijk op in grote landhuizen die de naam ‘state’ kregen. In 1640 werd de stins van Heerenveen verbouwd tot landhuis en kreeg de naam Oenemastate. Dit jaartal is dan ook te zien op de huidige voorgevel. In 1951 werd Oenemastate aan het Rijk verkocht. Tot 1963 deed het pand dienst als kantongerecht. In 1966 werd het ingericht als kantoor en twee jaar later nam de Inspectie der Belastingen het gebouw in gebruik. In 1993 verkocht het Rijk Oenemastate en kwam het gebouw, na enkele eeuwen, weer in particulier bezit. De afgelopen decennia kreeg Oenemastate een horecafunctie en sinds 2012 nemen de huidige eigenaren Geert Bosman, Luberto Agricola en Reinata Agricola het gebouw in gebruik als Grand Café.

Dat het restaurant ooit te maken zou krijgen met een sluiting vanwege een wereldwijde pandemie, dat had niemand kunnen verwachten. Voor de medewerkers was het in ieder geval een enerverende periode: “Opeens moesten we dicht. We hadden zelfs nog gasten zitten waarvan we een bestelling hadden lopen. Reserveringen en afspraken moesten we verzetten.” Gelukkig is het team van ‘t Gerecht erg flexibel en wisten ze snel te schakelen. Nu ze weer aan de slag moeten zijn ze blij, als moesten ze ook weer even inkomen: “Er waren toch een aantal collega’s die na de eerste werkdag weer zere voeten hadden.” De gemeente Heerenveen, die goed meedacht met de ondernemers, maakte het mogelijk dat ‘t Gerecht het terras mocht uitbreiden. Leuk voor gasten, maar voor de medewerkers is het nu wel wat harder, en vooral verder, lopen: “Een collega droeg de eerste dag dat we weer open mochten een stappenteller, die stond aan het einde van de avond op 16 kilometer!” Nu ze open zijn is het drukker dan normaal: “Er komen veel meer mensen uit de buurt. Bijvoorbeeld jongeren, die in de avond niet meer uit kunnen gaan in de discotheken en kroegen in de buurt.” ‘t Gerecht moet het voor nu wel even doen met wat minder plekken binnen, zodat die anderhalve meter in acht kan worden gehouden. Op het terras zijn wel een aantal plekken bij gekomen.

Iedereen van ‘t Gerecht is weer blij gasten te kunnen ontvangen en nodigt ook u uit om het terras weer op te zoeken. U bent van harte welkom!

Meer berichten