Beeld van een informatiemarkt over gasboringen in zuidelijk Friesland, uit 2019.
Beeld van een informatiemarkt over gasboringen in zuidelijk Friesland, uit 2019. Foto: Johan Vogelzang

Stop uitbreiding gaswinning in Friesland, zeggen GrienLinks en PvdA

Politiek

LEEUWARDEN – Gaswinning in Friesland moet stoppen, vinden de politieke partijen GrienLinks en PvdA en ze willen er alles aan doen om de meerderheid van de Provinciale Staten daartoe te overtuigen.

GrienLinks en PvdA willen dat de provincie Fryslân alles op alles zet om uitbreiding van bestaande gaswinningen en nieuwe gaswinningen tegen te gaan.

‘Friese belangen worden ernstig geschaad’

“De berichten over bodemdaling en het lozen van verontreinigd water boven Schiermonnikoog, laten zien dat de Friese belangen iedere keer ernstig worden geschaad wanneer er meer gas wordt gewonnen in onze provincie”, zeggen Statenleden Jochem Knol (GrienLinks) en Erik de Groot (PvdA). 

Juridische stappen tegen de overheid als het moet

De politieke partijen willen weten of de provincie eventueel bereid is om juridische stappen te nemen tegen de Rijksoverheid.

Dat de minister informatie achter houdt is onacceptabel

De minister van Economische Zaken en Klimaat is niet bereid de onderliggende onderzoeken en adviezen over de gaswinning allemaal openbaar te maken. GrienLinks en de PvdA vinden dat onacceptabel en onbegrijpelijk.

“Zowel Gedeputeerde Staten als Provinciale Staten moeten tijdig over de gevolgen van de gaswinning worden geïnformeerd. Zo kunnen deze worden meegewogen in een zienswijze of bezwaarschift.”

Verdere schade aan mens en natuur voorkomen

De partijen zijn daarom kritisch op de zogenaamde omgevingsprocessen, waarvoor de minister van Economische Zaken en Klimaat in een deal met de gasmaatschappijen geld beschikbaar heeft gesteld. “Als we de belangen van inwoners écht boven die van gasmaatschappijen zetten, dan stoppen we met gaswinning en voorkomen we verdere schade aan mens en natuur.”

Schade door verontreinigd water voorkomen

Knol en de Groot vinden het daarnaast onbegrijpelijk dat er bij het boren naar gas boven Schiermonnikoog vele miljoenen liters verontreinigd water in de Noordzee geloosd gaan worden. Ze willen daarom weten wat de provincie, binnen haar bevoegdheden, kan doen aan het lozen van sterk verontreinigd water en boorgruis om schade aan de Waddenzee en de natuur te voorkomen.

Gevolgen van de uitspraak tegen Shell?

De partijen willen ook weten wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de rechter in de zaak van Milieudefensie tegen Shell en welke consequenties de uitspraak tegen Shell heeft voor de opstelling van Gedeputeerde Staten in relatie tot vergunningen en werkwijze van de NAM in Fryslân.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 13 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00