Wethouder Jelle Zoetendal reikt met de ijsbaan van Thialf op de achtergrond virtueel de 100.000 euro per project uit aan de vijf gelukkige winnaars.
Wethouder Jelle Zoetendal reikt met de ijsbaan van Thialf op de achtergrond virtueel de 100.000 euro per project uit aan de vijf gelukkige winnaars. Foto: Gemeente Heerenveen

Half miljoen euro uitgereikt aan vijf duurzame projecten in gemeente Heerenveen

Politiek Duurzaamheid

HEERENVEEN - De vijf projecten die Groene Gangmakers zijn geworden en daarmee lek maximaal 100.000 euro krijgen voor hun duurzame energieproject, zijn vandaag bekend gemaakt.

Gemeente Heerenveen en provincie Fryslân reikten de vijf cheques uit. Met het toegekende geld kunnen zij hun energie-experiment verder uitwerken, met als doel verduurzaming van energie op grotere schaal in de gemeente Heerenveen. Deze Groene Gangmakers-actie is een primeur voor Nederland volgens de gemeente en de provincie.

Vanuit Thialf presenteerde Roelof Lousma, bekend van Omrop Fryslân de bekendmaking. Aan tafel zaten wethouder Jelle Zoetendal en Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda én voorzitter van de beoordelingscommissie. Via een livestream was er verbinding met de tien initiatieven en met energie-gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân.

Vijf van de tien initiatieven zijn uitgekozen

In totaal dienden tien initiatieven in de afgelopen maanden een aanvraag in. Van lokale bedrijven, wijkraden tot energiecoöperaties met een diversiteit aan projecten. Een onafhankelijke beoordelingscommissie boog zich in maart over alle plannen. De vijf plannen die als meest kansrijk uit de bus kwamen zijn de projecten ‘Aengwirden Aardgasvrij’, ‘Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen’, ‘Baanbrekers voor nieuwe energie’, ‘Rijwoningen renoveren; organiseren maakt goedkoper’ en ‘Nieuweschoot zet een stap naar CO2-neutraliteit’.

Gemeenteraad Heerenveen wil graag burgerinitiatieven voor duurzame energie stimuleren

Het fonds is door de gemeenteraad bedacht om burgerinitiatieven in duurzame energievoorziening te stimuleren. Provincie Fryslân omarmt deze opzet en draagt 250.000 euro bij aan het experimentenfonds. De vijf initiatieven gaan de komende twee jaar met behulp van de 100.000 euro hun plan verder brengen. De gemeente en de provincie volgen dit proces met veel interesse om ervan te leren en mogelijk ook in andere gemeenten te gebruiken.

Wat Aengwirden Aardgasvrij inhoudt?

Dit project heeft als doel binnen de gebouwde omgeving in de dorpen Terband, Tjalleberd, Luinjeberd en Gersloot energieverbruik te beperken en gezamenlijk duurzame energie op te wekken en te delen. Met het project zorgt men voor aardgasvrij wonen, werken, leven en het reduceren van CO2-uitstoot.

Doel is om samen met de inwoners een eigen uitvoeringsplan, een EnergieTuin te realiseren en een eigen ‘Energiegemeenschap’ in te richten. Initiatiefnemers zijn o.a. de energiecoöperatie, ondernemersvereniging en Plaatselijk Belang uit Aengwirden.

Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen

Doel van dit initiatief is een groener en aantrekkelijker bedrijventerrein met duurzaam opgewekte energie en duurzaam vervoer. Klanten van een autodealer op het bedrijventerrein gebruiken een leenfiets van de fietsenfabriek, die op haar beurt zonnepanelen laat plaatsen door de lokale installateur.

Deze rijdt in een elektrische bestelbus die weer gekocht is bij de lokale autodealer, en ga zo maar verder. Initiatiefnemers zijn diverse lokale bedrijven, waaronder DAK2 en Accell Nederland.

Baanbrekers voor nieuwe energie in Oudeschoot

De huurders in de Uitvindersbuurt in Oudeschoot gaan het geld steken in een plan om de buurt aardgasvrij te maken, gecombineerd met geluidswering voor de snelweg A32 die er langs loopt. Daarbij ook het nabijgelegen park een opknapbeurt geven. Zo ontstaat er een groene zone.

De wens is om een 750 meter breed warmtepark aan te leggen, van waaruit de Accolade-woningen verwarmd worden. De buurt brengt daarmee gezamenlijk de energierekeningen omlaag.

Rijwoningen renoveren: organiseren maakt goedkoper is initiatief van De Greiden

Een initiatief van wijkvereniging De Greiden, samen met Heerenveen-midden, Oudeschoot en dorp Akkrum. Het plan is per woningtype uit te laten werken hoe men de woning kan verduurzamen, waarna de aanpak steeds op eenvoudige wijze kan worden herhaald. Insteek is om een coöperatief renovatiebedrijf op te starten, die zorg draagt voor een woonlasten neutrale aanpak, in combinatie met uitvoering (door lokale partijen) en financiering.

Nieuweschoot zet een stap naar CO2-neutraliteit

Plaatselijk Belang Nieuweschoot richt zich op de Heatcycle: een innovatieve warmtepomp die gebruik maakt van afvalwater in combinatie met een warmtebatterij. Om hiermee de volgende stap te zetten naar verduurzaming van alle woningen in Nieuweschoot en tevens een CO2-neutraal Nieuweschoot.

Bekijk ook zeker even de filmpjes op www.eenvooreengroener.nl/groenegangmakers

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 38 minuten geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 38 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport gisteren
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00