Friese burgemeesters en de Veiligheidsregio Fryslân sturen een brief aan de Friese ondernemers, over corona en wel of niet eerder open gaan.
Friese burgemeesters en de Veiligheidsregio Fryslân sturen een brief aan de Friese ondernemers, over corona en wel of niet eerder open gaan. Foto: Shutterstock

Friese burgemeesters hebben brief gestuurd naar ondernemers in Fryslân

Politiek

LEEUWARDEN - Veiligheidsregio Fryslân, alle Friese burgemeesters en de dijkgraaf van Wetterskip Fryslân hebben een gezamenlijke brief opgesteld die ze naar de Friese ondernemers sturen en die ze vanavond (vrijdag 26 februari) naar de Friese media hebben gemaild.

Vandaag en gisteren kregen de burgemeesters en de Veiligheidsregio nogal wat brieven toegestuurd door gezamenlijke ondernemers die hun grote zorg uitspreken over hun economische voortbestaan, het water staat hen aan de lippen. Sommigen willen hun bedrijf openen en laten zien dat ze prima anderhalve meter afstand kunnen bewaren in hun horecabedrijf, sportschool, dansschool of yogaschool.

De Friese overheden laten weten dat ze het daar nog te vroeg voor vinden en leggen uit waarom. Wil je weten wat de vertegenwoordigers van de lokale overheden schrijven? In de hieronder gepubliceerde brief staat het volgende:

De brief:

Aan onze Friese ondernemers. De Friezen hebben zich het afgelopen jaar op een bewonderenswaardige manier door de coronacrisis geworsteld. In het begin was het vooral de ziekte zelf die slachtoffers maakte. 

Maar meer en meer lijden mensen ook onder de gevolgen van de maatregelen: jongeren die niet naar school kunnen, ouderen die hun kinderen niet kunnen zien en ondernemers die het water steeds meer aan de lippen komt te staan. En zo zitten we nu in een fase die misschien wel de meest ingewikkelde van de hele coronacrisis is. 

Vanuit gezondheidsperspectief is er weinig ruimte voor versoepeling, maar vanuit sociaalmaatschappelijk en economisch oogpunt is daar juist heel veel behoefte aan. We willen weer naar het werk of naar school, naar het theater, lekker een terrasje kunnen pakken of winkelen op zaterdag. 

Ondernemers willen hun deuren weer kunnen openen. We willen het leven weer oppakken. En ondertussen gaat het versoepelen van de maatregelen met kleine behoedzame stapjes. We horen van u als ondernemers: het is te weinig, te laat, te onduidelijk. Wat is nog het perspectief, waar blijft de stip aan de horizon? 

Wij begrijpen uw zorgen en teleurstelling. Ogenschijnlijk lijkt het misschien goed te gaan; toch schuilt er onder de oppervlakte veel onuitgesproken leed. Sommige bedrijven zijn al sinds maart vorig jaar zonder onderbreking gesloten. Bij velen van u is het spaargeld op, hebt u uw pensioengeld aangesproken en sommigen van u grijpen naar laatste reddingsboeien, zoals uw eigen huis verkopen, de zaak verpanden of het bedrijf beëindigen. 

Friese ondernemers zijn trotse, hardwerkende mannen en vrouwen. Om dan te moeten erkennen dat je het niet meer redt, daar loop je niet snel mee te koop. Tegelijkertijd zien we ook de onweerlegbare feiten van de weer toenemende besmettingscijfers. We hebben in het najaar gezien hoe snel het kan gaan. Dan lopen de IC’s vol en kunnen ook mensen met andere ernstige aandoeningen niet meer worden geholpen.

We mogen het elkaar niet aandoen dat we daar weer in terecht komen. En met de besmettelijke Britse variant om ons heen, is dat geen ondenkbaar scenario. Terwijl we met het ene been langzaam maar zeker uit het coronamoeras stappen, staan we er met het andere nog midden in. 

Daarom is het nog te vroeg om alles weer mogelijk te maken. Dat betekent echter niet dat wij, als Friese bestuurders, nu stil zitten. Samen met bestuurders van andere provincies vragen we nadrukkelijk aandacht voor u, de ondernemers. U bent onmisbaar voor een vitale mienskip, aantrekkelijke binnensteden en dorpen en een rijk verenigingsleven. 

Als gemeenten doen we alles om u tegemoet te komen en een vliegende start mogelijk te maken voor als er straks weer meer kan en mag. Met de Friese brancheorganisaties kijken we wat wél mogelijk is en zoeken we naar creatieve oplossingen. Zodra de besmettingscijfers afnemen en de regels dat toestaan willen we er meteen voor gaan. 

We roepen alle Friezen op om u te steunen door lokaal te kopen. We gaan een aantal spannende weken tegemoet. Het wordt ongetwijfeld nog een hobbelige weg naar de zomer. Maar met het doorzettingsvermogen dat Friezen kenmerkt komen we hier samen met u doorheen en laten we de crisis achter ons. Daar geloven we in! 

Is getekend:

Sybrand Buma, burgemeester Leeuwarden en voorzitter Veiligheidsregio Fryslân Luzette Kroon, dijkgraaf Wetterskip Fryslân Klaas Agricola, burgemeester Dantumadiel Oebele Brouwer, burgemeester Achtkarspelen Jannewietske de Vries, burgemeester Súdwest Fryslân Jeroen Gebben, burgemeester Tytsjerksteradiel Johannes Kramer, burgemeester Noardeast-Fryslân Harry Oosterman, burgemeester Ooststellingwerf Jan Rijpstra, burgemeester Smallingerland Tineke Schokker, burgemeester Vlieland Roel Sluiter, burgemeester Harlingen Leo Pieter Stoel, burgemeester Ameland André van de Nadort, burgemeester Weststellingwerf Caroline van de Pol, burgemeester Terschelling Tjeerd van der Zwan, burgemeester Heerenveen Ineke van Gent, burgemeester Schiermonnikoog Ellen van Selm, burgemeester Opsterland Fred Veenstra, burgemeester De Fryske Marren Marga Waanders, burgemeester Waadhoeke.

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00