Het Team Vroegsignalering gaat mensen in de gemeente Heerenveen helpen om te voorkomen dat ze met grote financiële schulden te maken krijgen.
Het Team Vroegsignalering gaat mensen in de gemeente Heerenveen helpen om te voorkomen dat ze met grote financiële schulden te maken krijgen. Foto: Fransisca Vogelzang

Speciaal team in Heerenveen voor vroeg signaleren van schulden

Politiek

HEERENVEEN - Het speciaal opgerichte Team Vroegsignalering gaat helpen bij financiële problemen, meldt de gemeente Heerenveen. De gemeente wil graag geldzorgen bij inwoners voorkomen. Daarom wordt vanaf 1 maart 2021 gestart met het vroeg signaleren van schulden. 

Signalen van betalingsachterstanden bij inwoners worden aan de gemeente doorgegeven door woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven. De gemeente biedt hulp aan deze inwoners, nog voordat ze zich zelf melden met een hulpvraag. Op deze manier wil de gemeente Heerenveen problematische schulden bij inwoners voorkomen.

Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening is gewijzigd

Per 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs) gewijzigd. Met deze wetswijziging mogen gemeenten de gegevens van inwoners met betaalachterstanden in een vroeg stadium uitwisselen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven.

Hierdoor krijgen gemeenten inwoners met schulden (vroeg)tijdig in beeld. Zo kan er schuldhulpverlening aangeboden worden en problematische schulden bij inwoners mogelijk voorkomen. 

Over het nieuwe Team Vroegsignalering:

Iedere inwoner van wie de gemeente bericht krijgt over een betaalachterstand, wordt vanaf 1 maart benaderd door team Vroegsignalering met een hulpaanbod. Afhankelijk van het aantal en soort betaalachterstanden wordt contact gelegd via een SMS, brief, e-mail, telefoon of huisbezoek.

“Het duurt gemiddeld drie tot vijf jaar voordat iemand met geldzorgen de stap zet naar (schuld)hulpverlening. Geldzorgen kunnen zich dan snel opstapelen. En schulden worden steeds hoger. Met deze nieuwe manier van werken bieden we onze inwoners hulp, nog vóórdat zij zichzelf melden met een hulpvraag”, zegt wethouder Hedwich Rinkes.

Onder andere weer op orde brengen van administratie

Vroegsignalering kan inwoners helpen met het weer op orde brengen van de administratie, het aanvragen van inkomen verruimende maatregelen of het inzetten van preventief budgetbeheer. Hiervoor wordt ook een beroep gedaan op de kennis van sociale partners, zoals de budgetmaatjes, de Barones en Humanitas Thuisadministratie. De aangeboden hulp is gratis en vrijblijvend.

Dit jaar houdt de gemeente bij hoeveel inwoners er bereikt worden met deze manier van werken. Ook registreert het hoeveel inwoners de geboden hulp accepteren en hierdoor niet in grotere financiële problemen terecht komen. 

Op basis van de resultaten bepaalt de gemeente of in de daaropvolgende jaren dezelfde werkwijze gehanteerd blijft of dat aanpassingen nodig zijn.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 3 uur geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport gisteren
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00