donderdag 6 augustus, 2020 23:18
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto: Politie Nederland

Politie waarschuwt met nadruk voor Blue Whale Challenge

  Politie

De politie waarschuwt met nadruk voor De Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-challenge. Het is een challenge die je speelt via social media. Het spel heeft 50 opdrachten waarin de opdrachten steeds gevaarlijker worden.  De laatste opdracht zou zelfs om zelfmoord gaan. Er zijn verschillende profielen in Instagram die actief kinderen en jongeren willen volgen.

De challenge die nu op Instagram vanuit verschillende profielen gedeeld wordt, bestaat uit enge foto’s waarin gedreigd wordt met verschrikkelijke dingen als je stopt met de challenge. Of het lijkt alsof ze locaties delen waar afschuwelijke dingen zijn gebeurd. Praat erover met kinderen. Maak ze duidelijk dat het niet echt is. De mensen achter zo’n profiel doen dit alleen maar om je bang te maken.

Ook in Jeugdjournaal
Als zo’n account je wil volgen, blokkeer en rapporteer het. Het verschijnt ook op Tiktok en Snapchat. Het Jeugdjournaal maakt een item over de Blue Whale Challenge: https://jeugdjournaal.nl/artikel/2339765-waarschuwing-voor-blue-whale-challenge-het-is-nep.html

Rapporteren op Instagram
In het item van het jeugdjournaal geven kinderen het advies om het profiel of de post te rapporteren bij Instagram. Bij voldoende meldingen dat een profiel ongepaste berichten stuurt of dat een bepaald bericht ongepast is, zal Instagram de post of het profiel verwijderen. Denk je dankzij de challenge aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Heb je behoefte om met iemand hierover te praten? Dan kan je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie.Bel 113 (gebruikelijke belkosten) of bel 0800-0113 (gratis en anoniem) Chat (anoniem) via 113.

Meer berichten