De Friese troubadour Piter Wilkens
De Friese troubadour Piter Wilkens Foto: Johan Vogelzang

Artiest Piter Wilkens droomt van groot internationaal project in Friesland

Persoonlijke verhalen

MARSSUM – Zichzelf alsmaar opnieuw uitvinden, dat is wat de Friese troubadour Piter Wilkens doet. Telkens nieuwe teksten, nieuwe onderwerpen, nieuwe melodieën en een enkele cover. Zijn nieuwste plaat met 12 nummers is net uit. Corona of niet, Piter gaat door. “Talint hawwe is moai, mar karakter hast mear oan.”

Alhoewel, dat klinkt wel heel stoer, maar als er straks in september nog steeds strenge lockdownregels voor optredens gelden, zal moet Piter op zijn 62ste ander werk moeten gaan zoeken. De timmerman van origine verwacht geen moeite te hebben nieuw werk te vinden, al is singer/songwriter zijn het allermooist.

Hij is het al sinds 1986 en speelde daarvoor in de band Okke Hel. “It is lang net altyd maklik, it sit wolris tsjin en ik haw wolris in meifaller. Mar dêr giet it net om. Want ups en downs meitsje it ek wer ynteressant. Ik doch wat by my passet, wa’t ik bin. No foaral yn koroanatiid kom ik dêr efter: as ik in protte spylje en it drok haw, dan bin ik op myn bêst.”

Piter heeft het afgelopen jaar zonder optredens ingeteerd op zijn spaarvermogen. Hij kan erover klagen, maar heeft er voor gekozen zijn tijd nuttig te besteden en een nieuw album uit te brengen. De laitsjende Feniks oftewel de lachende Feniks die altijd uit zijn as verrijst, doorgaat, zijn best doet om te leven, om er iets moois van te maken.

Dat doet Piter zeker op zijn nieuwe album met twaalf nummers die allen verschillend zijn. Van ballades tot uptempo, met extra muzikanten erbij om de nummers nog meer power te geven is Piter weer helemaal terug bij dat wat hij leuk vindt en nu – dankzij corona - weer tijd voor heeft: mooie muziek maken, met een lach en een traan en humor.

Met een concert in De Harmonie in Leeuwarden is zijn album op zaterdag 1 mei ‘online’ gegaan via een streamingconcert en de cd’s en lp’s van het album kunnen worden gekocht zijn gelijknamige website (hij is zelfstandig zanger en ondernemer, JV).

Piter staat te popelen om weer voor publiek op te treden. De afgelopen maanden heeft hij veel tijd besteed aan zijn nieuwe album én aan het openingsconcert in De Harmonie want daar kwam heel wat organisatie bij kijken met de muzikanten die hem ondersteunden. “Allinich kin ik soks net dwaan”, zegt hij.


Piter aan het repeteren. Fotografie Johan Vogelzang

Goede geluidsmensen en mede-muzikanten zijn onontbeerlijk voor een goed album. “Ik moat Harry Zwerver echt even neame, want sûnder him soe it lûd op myn album lang net sa goed klinke. En ik haw net sa’n budzjet as Bruce Springsteen, dus ik bin tige wiis mei him.”

Zijn vaste ploeg ondersteunende muzikanten met de namen Hans Voerman, Ytzen Peterson, Willo de Bildt en Richard Veltman moeten ook zeker worden genoemd. De blazerssectie die in de Harmonie meedeed ook, al zijn dat teveel namen om ze individueel te benoemen.

Piter heeft binnen Friesland in feite zijn plafond en al zijn muzikale dromen en doelstellingen al behaald, maar dat leidt er niet toe dat hij niet meer weet wat hij moet doen. “Der binne noch safolle ferhalen te fertellen, dat is in ûneinige boarne.”

Bovendien, zonder muziek is voor hem geen leven. Althans, van een lagere gevoelskwaliteit. “Eins is mei syn allen musyk meitsje it moaiste dat deris en dêr is musyk neffens my ek foar bedoeld.”

“Ik sjoch wol dat in soad bands it dreech hawwe yn Nederlân en seker Fryslân, want ast in goede musikant bist wol it noch net sizze dast der fan libje kinst. It is in toer om der boppe-út te springe. Moast der folslein foar gean. Dat doch ik ek. Om in goede profesjonele musikant te wurden moast oefenje en meters meitsje. Oars wurdt it nea goed genôch.”

Talint hawwe is moai, mar karakter hast mear oan.

Zijn nieuwste project is het maken van een boek over Beerenburg. Samen met een tekstschrijver en een uitgever is hij daar nu druk mee. “Der binne al genôch boeken oer whisky en wyn en bier, mar noch neat oer bearenburch. Ik jou al in pear jier bearenburchpriuwerijen mei musyk, foar groepen minsken foardat koroana kaam. No gean ik alles wat ik wit yn in boek sette.”

Want er is veel meer over het kruidendrankje te vertellen dan de meeste mensen weten. Bijvoorbeeld over de heilzame werking, de kruiden, de spijsvertering, het gezondheidsaspect, de verschillende brouwers, recepten, de kruiden die je nu zelfs nog in Friesland om je heen kunt vinden. Als je maar weet welke en waar je moet zoeken. Super interessant.

Het schrijven van het boek zal hem de zomer wel doorhelpen, al treedt hij nog altijd het liefst op. “Ik stean te trappeljen dat ik wer los kin. Kinst it fergelykje mei sport: ik mis no wedstrydritme. In topsporter moat meters meitsje om goed te wurden, ik ek.” Topsport is ook een soort verslaving, net zoals het verslaafd zijn aan muziek dat is.

In september staat er voor Piter een theatertour op het punt van beginnen, als corona mee zit. Piter is muziek, leeft muziek. Had als kind al melodieën in zijn hoofd. Hij musiceert graag, componeert graag en weet er bovengemiddeld veel van. Hij kent artiesten uit de hele wereld, van vele verschillende decennia en van vele verschillende stijlen. Hij haalt bovendien overal wel inspiratie uit.

Ik stean te trappeljen om wer optrede te kinnen.

Eigenlijk is het zijn grote droom om nog eens met muzikanten vanuit de hele wereld een mooi groot project neer te zetten in Friesland. “Mar hoe moat dat betelle wurde, dêr sit ik noch mei. Krij soks marris rendabel. Mar dat soe ik wol machtich fine. Myn helden? Dat binne Béla Fleck, Paul McCandless, Davy Spillane en Kepa Junkera. En ek wat Paul Simon bygelyks mei Ladysmith Black Mambazo dien hat op it album Graceland.”

Mocht zijn muzikale inkomen blijvend dalen door corona, wat dan? “Dan sykje ik wurk en meitsje ik jûns musyk as hobby. Lykas myn pake froeger dien hat.” Want leven zonder muziek? “Tocht it net!”

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00