Bakker Eric coacht ons door het bakproces.
Bakker Eric coacht ons door het bakproces. Foto: Roland J Reinders

Column: Heel Holland Bakt, maar dan echt!

Column

Terwijl vriendin Marieke verlekkerd naar Heel Holland Bakt kijkt, appt ze mij: Wanneer ga jij je opgeven? Volgens mij stelt ze die vraag elk seizoen. Ze is niet de eerste die mij dat gevraagd heeft. Ik bak graag en ik ben groot fan van Heel Holland Bakt. Als ik eerlijk ben, vind ik de Engelse variant nóg leuker, want daar ligt het niveau nog hoger. Ook de Australische versie is heerlijk om naar te kijken. Maar zelf mee doen?

Vanaf de bank slaat de spanning al toe. Rijst het brood wel voldoende? Is Ellen niet te veel aan het dollen met André van Duin? Waar is het saucijzenbroodjesbladerdeeg van Sabine gebleven? Deeg-gate is tot op de dag van vandaag onopgelost. En hoewel de meeste mensen op zondagavond inmiddels alweer een andere invulling van hun avond hebben gevonden, voelde ik de afgelopen weekenden een leegte.

The bearded baker

Gelukkig wist Eric Jongsma die in te vullen. Bakker Eric uit Oppenhuizen die hoge ogen gooiden met zijn smaakvolle creaties zonder frutsels. Hij miste een aflevering vanwege corona, maar mocht gelukkig terugkomen en haalde bovendien de finale. Thuis moedigden we hem aan en leefden we mee toen hij petit glacé’s moest maken, want hij is duidelijk meer van het robuustere werk. Hij eindigt de finale als verliezend finalist maar the bearded baker (zoals hij zich op Instagram noemt) kan met opgeheven hoofd naar huis. Hij heeft een knap staaltje werk geleverd.

Enthousiast vertelt hij ons over zijn bakavonturen (het interview met Eric verschijnt in de nieuwste editie van RondOm op 6 maart). Ik moet even slikken als hij vertelt dat de Sneeker Waterpoort geen ereplaats in huis heeft gekregen, maar gewoon in de container is beland. Hij vertelt over een bezoek aan de kookstudio van Rudolph samen met Thijs en winnares Elizabeth. En over het contact met de andere bakkers. Bakker Thijs was laatst nog in Oppenhuizen om samen brioche feuilletée, tijgersoezen en suikerbrood te bakken. Dat laatste begint zo langzamerhand wel Eric’s handelsmerk te worden. “Ik kreeg zelfs berichtjes van oud Heel Holland Bakt-deelnemers uit Limburg die het suikerbrood nu ook zelf bakken, terwijl ze het voorheen altijd op een speciale markt kochten om vervolgens in te vriezen. Iedereen kan het maken, jij ook. Het is heel eenvoudig”, moedigt hij mij aan. “Met een goede mixer heb je binnen een hand omdraai een lekker suikerbrood op tafel.”

Eric stelt me per app gerust: “meel uit de supermarkt moet ook wel lukken lijkt mij

Dat ik hem mag appen met vragen, geeft de doorslag. Zoonlief Jonas (9) helpt mee. Maar dan slaat de paniek toe. Ik dacht alle ingrediënten in huis te hebben. De suikerparels heb ik ooit gescoord bij de Aldi met het idee om het suikerbrood van Sarena te bakken. (Ja zei won in 2015, vraag me niet hoe lang ik die suikerparels al in huis heb…) Voor Erics recept heb ik T65-bloem nodig. Googelen leert me dat dit een Frans soort bloem is, gebaseerd op specifieke Franse tarwevariëteiten die zorgen voor een goudgele kruimkleur. Zeer geschikt voor onder andere Franse stokbroden, zuurdesembroden of een gewoon brood. Maar niet verkrijgbaar bij de lokale supermarkt. Eric stelt me per app gerust: “meel uit de supermarkt moet ook wel lukken lijkt mij, inclusief smiley.” We wagen de gok, sturen hem tussendoor een foto-update, waarop hij ons complimenteert met de mooie mixer. So far, so good.

Gist uit een zakje

Maar dan komt het meeste spannende moment: het deeg moet 45-60 minuten rijzen. Dit is de eerste keer dat ik brood bak en onmiddellijk kan ik me identificeren met de Heel Holland Bakt-deelnemers. Ik voel dezelfde spanning die de thuisbakkers in de tent ervaren. Ook omdat ik geen 30 gram verse gist heb gebruikt, zoals in het recept van Eric staat. Maar gedroogde gist uit een zakje van de supermarkt. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik na acht seizoenen Heel Holland Bakt niet eens van het bestaan van verse gist afwist, maar dat terzijde. Ik heb ook geen rijskast, maar het is warm genoeg in de keuken en langzaam aan zie ik mijn brooddeeg verdubbelen. Na het toevoegen van de parelsuikers en het kaneel, gaat ook de tweede keer rijzen goed. Vervolgens is het nog een kwestie van bakken tot de kerntemperatuur 95 graden is. Eindelijk komt mijn op AliExpress gekochte bakthermometer van pas. Al controleer ik iets te laat, de geur die uit de oven komt, is veelbelovend. 

Jury-oordeel

De volgende ochtend app ik bakker Eric de (onderstaande) foto van het suikerbrood met als begeleidende tekst: “Het is gelukt en het brood smaakt heerlijk. Maar goed mijn jury bestaat uit een kind van 9.” Zijn reactie is onbetaalbaar: “Oh, maar dat ziet er heel goed uit! Kinderen zijn de grootste critici, eerlijker dan volwassenen. En als Jonas het lekker vind, is het dus helemaal goed!”

Afgelopen weekend bakten we opnieuw een brood. Wij hebben de smaak te pakken. En jullie? Laat het ons vooral weten als je Eric’s suikerbrood gebakken hebt. Wij zorgen ervoor dat hij jullie berichten krijgt.

Linda is journalist bij RondOm Vandaag. Ze schrijft in haar column over dingen die haar bezig houden en die ze mee maakt. 

Het resultaat: een Fries suikerbrood.
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00