Duco Scholte is verpleegkundige bij Kijlstra Ambulancezorg.
Duco Scholte is verpleegkundige bij Kijlstra Ambulancezorg. Foto: Jess Wattimena

‘Ik breek het ijs met een goede grap’

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Vanwege de corona-pandemie gaat het veel over de zorg. Hoe zwaar en belastend het is. En volkomen terecht natuurlijk. Maar een tegengeluid kan ook gaan kwaad. Vanwege de ‘Dag van het werkplezier in de zorg’ vroegen we Duco Scholte (30), verpleegkundige op de spoedambulance naar zijn werkbeleving. “Ik ben gemaakt voor dit werk.”

Hij is één van de jongste ambulanceverpleegkundigen werkzaam bij Kijlstra Ambulancezorg. Dat is te horen aan zijn enthousiasme en gretigheid. Vorig jaar zomer ronde hij zijn opleiding af en nu doet hij werk waar hij (naar eigen zeggen) voor gemaakt is. Na eerder al als verpleegkundige in het ziekenhuis gewerkt te hebben, op onder meer de hartbewaking en de intensive care, bleef hij zich afvragen: wat wil ik?

Sommige COVID19-patienten zijn zo ziek, dat ze dat zelf niet eens meer in de gaten hebben

Na een meeloopdag op de ambulance wist hij het gelijk. Er was een spoedrit en terwijl ze naar de patiënt reden, voelde hij de adrenaline door zijn lichaam gieren. “Ik voelde meteen dat dit het was en dat ik hier voor gemaakt ben.” Het onverwachtse spreekt hem aan. “Geen dag en geen casus is hetzelfde. Soms ben je door de Meldkamer voorbereid dat de situatie niet best is, om vervolgens de patiënt vrolijk pratend aan te treffen. Maar af en toe is de patiënt er ook veel erger aan toe dan doorgegeven bij de 112-melding.” Dat laatste merkt hij nu vooral bij COVID19-patienten. “Die zijn soms zo ziek, dat ze dat zelf niet eens meer in de gaten hebben. Als je dat gezien hebt, word je nog bewuster van hoe erg deze pandemie is.”

Confronterend werk

Hij geniet van zijn werk. Ook al zijn het soms zeer ingrijpende hulpverleningen waar hij op af wordt gestuurd. “Wanneer je op je zeventiende aan de opleiding tot verpleegkundige begint, word je al snel met de dood geconfronteerd. Je ziet niet alleen ouderen overlijden, maar ook jonge mensen. Dat is aangrijpend, maar het zijn nou eenmaal ook de minder leuke dingen die bij het leven horen.” Om te voorkomen dat bepaalde situaties in hun gedachten blijven spoken, heeft Kijlstra Ambulancezorg een opvangteam dat altijd informeert en vraagt of er extra behoefte is om te praten. “Praten doe je ook altijd met je collega’s, om te kijken hoe het gegaan is en of we de hulpverlening een volgende keer anders of beter kunnen doen.”

Het werk op een ambulance vraagt niet alleen om verpleegkundige-kennis. Je moet ook goed kunnen samenwerken en altijd vooruit denken. Elke ambulance wordt bemand door twee personen. Een verpleegkundige en een chauffeur. “Wij werken als een twee-eenheid. Het is belangrijk snel door te pakken. Van de bepaling van de aanvliegroute, het protocol ter plaatse tot bepalen of er assistentie nodig is.” Scholte voert de verpleegkundige taken uit en de chauffeur, die is opgeleid om de verpleegkundige te assisteren, sluit de patiënt aan op de monitor en helpt bijvoorbeeld met het aangeven van materiaal.

Humor als ijsbreker

Wat Scholte zo bijzonder aan zijn werk vindt, is dat hij dat vaak bij de mensen thuis doet. “In het ziekenhuis bepaalt de dokter. Ter plaatse ben ik degene die de beslissing neemt over wat er gebeuren moet. De patiënten zijn heel blij als wij er eenmaal zijn en denken vaak dat wij ze gelijk beter kunnen maken. Maar dat is een misvatting. Wij helpen ze en proberen de pijn te verzachten, maar beter worden doe je in het ziekenhuis.” Hij legt ook uit dat een groot deel van de hulp bestaat uit psychosociale begeleiding: goed uitvragen naar wat er exact aan de hand is. Stressbestendigheid is dus belangrijk, maar mensen op hun gemak stellen even goed. “Ik denk dat het tachtig procent van mijn werk is: mensen geruststellen. De overige twintig zijn voor de verpleegkundige handelingen. Dus maak ik graag grapjes: dat werkt letterlijk als ijsbreker naar de patiënt.”

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 6 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 8 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00