Elise:
Elise: "Het blijft apart als mensen je herkennen" Foto: Elise Jepma

Aan de knutsel met Friese YouTuber EliseDingen

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN – Je hoeft niet eens van knutselen te houden om naar het YouTube-kanaal van Elise Jepma (28) te kijken. Ook als je alleen wat behoefte hebt aan blijheid en gezelligheid ben je bij EliseDingen aan het goede adres. Met haar energieke benadering hoopt ze mensen wat positiviteit en vrolijkheid te brengen en ze even af te leiden van hun dagelijkse beslommeringen.

Elise lacht als we haar vragen of we haar mogen interviewen voor de rubriek de Bekende Fries. Ze lacht sowieso veel en straalt een en al gezelligheid uit. Haar bescheidenheid siert haar en gelijk wordt ons duidelijk waarom de Leeuwardense op YouTube een hit is. Het is alsof je met je vriendin aan een keukentafel zit te kletsen of te knutselen. Het zou je buurmeisje of nichtje kunnen zijn. Want Elise is geen typische influencer. Sterker nog, ze heeft heel lang niks tegen haar omgeving gezegd over haar activiteiten op YouTube en Instagram. “Ik wilde echt uitproberen of ik het kon. Ik vertrouw een vreemde die zegt mijn video’s leuk te vinden eerder dan wanneer een dierbare dat zou zeggen, want die zullen je nooit hun ongezouten mening geven.”

Voor de camera durf ik alles

Op YouTube heeft EliseDingen bijna 17.000 volgers en op Instagram zijn dat er haast 6500. Het grappige is dat tot een half jaar geleden haar collega’s niet eens wisten dat ze met een bekende YouTuber samenwerkten. Elise is toneeldocent en werkt drie dagen voor de Podiumschool in Leeuwarden, waar ze zelf als tienjarige meisje ook begon met toneel spelen. Ze werkt voornamelijk met kinderen en geniet van de puurheid die de kleintjes brengen. “Het is zo mooi om te zien dat de kinderen bij toneelles niet alleen plezier hebben maar ook sterker in hun schoenen gaan staan.” Zelfs ervaart ze dat ook zo. Hoewel ze in het dagelijks leven ook erg bescheiden voor de dag kan komen. “Op toneel of voor de camera durf ik alles, maar gewoon als Elise is dat anders. Ik zal mezelf niet snel op de borst kloppen en zeggen: kijk eens wat ik kan!”

De waardering voor wat ze doet, spreekt daarentegen wel uit het aantal volgers. “Die 10.000 abonnees was al een mijlpaal. Het is zo’n getal waarbij je je eigenlijk niks bij kunt voorstellen. Maar het zijn allemaal echte mensen die als je ze thuis zou uitnodigen nooit in je woonkamer zouden passen.” Haar meest bekeken video? Een Action-shoplog. “Het is bizar als je er over nadenkt, maar mensen vinden het leuk om te zien wat ik daar koop. Ook mensen die geen abonnee zijn, maar heel bewust op zoek gaan naar dergelijke video’s.” Ook bullet journal-video’s doen het goed. “Het is voor veel mensen een eenvoudige manier om inspiratie op te doen voor als ze het zelf even niet meer weten.”

Vroeger wilde ik alles perfect doen, nu maak ik er een grapje van als ik me verspreek

Hoewel de onderwerpen in grote lijnen hetzelfde zijn gebleven, zijn de video’s wel degelijk anders. “Vroeger wilde ik alles perfect doen, nu maak ik er een grapje van als ik me verspreek. Het is minder gelikt en daardoor echter.” Dat merkt ze ook in de reacties. Doordat ze zo dichtbij haar zelf blijft, beginnen mensen vaak over persoonlijke dingen die ze van haar weten. Toch waakt ze ervoor om haar privéleven te grabbel te gooien. Het is een lastige afweging. “Ik ben me er bewust van dat alles ik wat op internet zet, er zal blijven rondzwerven. Tegelijkertijd wil ik mezelf zijn. Daarom gebruik ik Stories op Instagram, om mijn hart te luchten als ik ergens mee zit.” Na 24 uur verdwijnt dat van haar profiel maar heeft ze toch haar volgers kunnen bereiken.

Dankbaar werk

“Dat is heel waardevol, ik heb een hele fijne volgers-groep.” Dus besluit ze eerlijk te vertellen dat ze haar grenzen goed moet bewaken en rust moet nemen om genoeg energie te houden. Wat ook inhield dat er minder video’s op YouTube verschenen. “Eigenlijk krijg ik alleen maar lieve reacties van mensen die zich erin herkennen of die goede tips hebben.” Haar publiek is bovendien zeer gemêleerd. Van jonge meiden tot dames van 72 jaar. “Via Instagram is er veel interactie en het is leuk om te ontdekken dat creativiteit niet stopt op een bepaalde leeftijd. Daarnaast is het enorm dankbaar om te horen dat ik mensen, zeker in deze corona-tijd, kan opvrolijken. De één gebruikt mij als een soort radio op de achtergrond, maar er zijn ook chronisch zieken die hun bed niet uitkomen en voor wie een video van mij dan een highlight is waar ze naar hebben uitgekeken. Het is dan ook veel meer dan alleen gekletst over gekleurde tapejes. Het is een hechte community die elkaar onderling ook helpt en inspireert.”

Ze was twintig, keek zelf graag naar make-up tutorials en Do It Yourself-filmpjes, toen het idee kwam ook zelf video’s te maken. Door haar theaterachtergrond vindt ze presenteren niet spannend, moeilijker was het onderwerp bepalen waarover gefilmd zou gaan worden. Omdat ze zo veel dingen leuk vindt, besluit ze dat dat het moet worden: EliseDingen. Aangemoedigd door haar vriend Jeroen, cameraman van beroep. “Hij is mijn persoonlijke cheerleader. Hij zei: begin gewoon. Doe wat je leuk vindt en stop wanneer het niet meer leuk is.” Nu zes en een half jaar later doet ze het nog steeds. Met veel plezier en succes.”

Knutselguru van Action

Haar succes ging ook bij Action niet ongemerkt voorbij. De discountwinkel-keten benaderde haar met de vraag of ze de officiële knutselvideo’s wil maken voor hun YouTube-kanaal (50.500 abonnees). Haar DIY’s variëren van het maken van sinterklaas-surprises, het maken van Alpaca-knuffels tot bullet journaling. En alles met materiaal verkrijgbaar bij de bekende winkelketen. Nu is ze het officiële knutselgezicht dat geregeld ingehuurd wordt om video’s te creëren. “Ik vind het vooral een eer dat ze mij benadert hebben. Hoe vet is dat! Zij dachten dat we een goede match zouden zijn en daar hebben ze helemaal gelijk in gehad. Ik voel me er helemaal op mijn plek.”

Toch omschrijft ze het nog steeds als een uit de hand gelopen hobby. “Ik kan mijn baan niet opzeggen, want ik verdien niet genoeg aan YouTube om ervan te leven.” Een misvatting die onder veel jonge kijkers bestaat. “De generatie die met YouTube en TikTok opgroeit, denkt dat iedereen op YouTube bakken vol geld verdient. Ik krijg soms ook reacties, die veelal lief bedoeld zijn, met de suggestie dat ik even daar een video over moet maken. Maar het is niet ‘even’ een video maken, dat wordt zo onderschat. Ze somt op: je moet spullen verzamelen, alles klaarzetten, dus ook licht, statief en microfoon, want het geluid wordt apart opgenomen. Dan moet je de DIY’s daadwerkelijk knutselen en alles goed in beeld brengen met extra close ups zodat goed te zien is hoe ik het doe. En als alles opgeruimd is, begin ik met de editing en dat alles bij elkaar neemt al gauw een hele werkdag in beslag.

Herkent in de Wibra

Maar ze doet het met liefde, ook omdat de waardering groot is. “Het blijft apart dat je in de Wibra, tussen de sokken en de onderbroeken, opeens aangesproken wordt met; jij bent toch EliseDingen? Ik vind het heel leuk om aangesproken te worden, want dan heb je een gezicht bij je volgers. Maar het gebeurt ook dat ik via Instagram een berichtje krijg met de opmerking; fietste jij daar of daar? En dat is raar hoor, dan voel je je opeens heel erg bekeken. Maar het grootste compliment is dat mensen na een post of video van mij met net wat meer positiviteit weer verder gaan met hun dag.”

https://www.youtube.com/user/EliseDingen

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00