maandag 1 juni, 2020 10:39
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto: Dierenasiel t' Heerveld

't Heerveld vangt zwerfdieren uit Heerenveen op

  Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Veel mensen weten het niet, maar ook voor zwerfdieren is een speciale dag. Op vier oktober is het immers dierendag, maar wist je dat het op 4 april wilde dierendag was? Corona of niet, de medewerkers en vrijwilligers van dierenasiels in heel Nederland staan klaar voor thuisloze katten, honden, konijnen en andere dieren. t' Heerveld vangt de Heerenveense zwervertjes op. Inge, de beheerster van deze dierenopvang, vertelt ons over het wel en wee.

Wat gebeurt er als er een melding binnenkomt?
"Zwerfdieren worden bij ons meestal aangemeld door een vinder of door de dierenambulance. We hopen altijd dat de kat gechipt en goed geregistreerd is, dan wordt de eigenaar gebeld en is de kat snel weer thuis. Is de kat niet gechipt en in goede gezondheid, dan werkt de dierenambulance met zwerf(hals)bandjes. Dit is een tijdelijk halsbandje met contactgegevens van de dierenambulance. Als de kat thuiskomt zal deze nieuwe accessoire opvallen en zo krijgen we contact met het baasje. Als de eigenaar zich niet meld, dan brengt de dierenambulance de kat naar het asiel. We houden een zwerfdier 14 dagen in bewaren, na de veertien dagen mogen we een nieuw baasje voor ze zoeken.

Hoe weet je of het een zwerfdier betreft?
"Dat het een zwerver betreft is soms moeilijk te zeggen. Het hangt van de situatie af: Zwerft hij er al even rond? Ziet hij er slecht uit? Is de kat is nog nooit eerder in de buurt gezien? Maar in al deze situaties kan de kat nog steeds een eigenaar hebben, Het is een moeilijke keuze, wanneer neem je een kat wel mee en wanneer niet? Door altijd eerst op zoek te gaan naar de eigenaar zonder de kat mee te nemen proberen we een eventueel baasje niet op onnodige kosten te jagen.

Wat gebeurt er als een zwerfdier binnenkomt?
"Alle katten die binnen komen worden nagekeken door de dierenarts en gesteriliseerd , gecastreerd en gechipt. dit gebeurt al binnen vijf werkdagen. Zo zorgen we dat alles veilig blijft en dat wij en de andere katten geen gevaar lopen."

Kunnen alle zwerfdieren een nieuw huisje krijgen?
"Alle zwerfdieren krijgen een nieuw huisje. Soms komt het voor dat een kat niet bij een gezin geplaatst kan worden. Dan gaan we op zoek naar een boerderij waar ze lekker in de vrijheid kunnen leven."

Zijn er in Heerenveen veel zwerfdieren?
"In de zomer komen er veel kittens binnen. Sommige komen met hun moeder binnen, anderen hebben geen moeder meer. Het komt in die periode ook veel voor dat volwassen katten niet meer worden opgehaald door hun baasjes. Zij gaan met vakantie en hebben bijvoorbeeld niemand gevonden die voor hun kat kan zorgen."

Wat kan ik doen om zwerfdieren te voorkomen?
Het belangrijkste is om je eigen huisdieren te laten chippen, deze chip op de goede manier te registreren. Bij verhuizing vergeten mensen bijvoorbeeld om de gegevens in de chip te veranderen. Daarnaast is het belangrijk om je dier te neutraliseren. Dat betekent voor katers castratie en voor poezen sterilisatie. Zo krijg je zelf geen ongewenste nestjes en veroorzaak je die ook niet.

Hoe kan ik helpen?
Door donaties of je op te geven als vrijwilliger. www.heerveld.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_3