woensdag 1 april, 2020 10:22
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto:

Komisch duo brengt glimlach op het gezicht van de bezoekers van Voedselbank Heerenveen

  Persoonlijke verhalen

De meeste mensen gaan niet voor hun plezier naar de Voedselbank. De vrijwilligers in Heerenveen proberen er het beste van te maken en vooral moeder Hermanna en dochter Martje weten altijd weer een glimlach op het gezicht van de bezoekers te toveren. De vleesafdeling is hun toneel en veel mensen blijven even hangen om naar het komische duo te kijken.

Als ik binnenkom doet Hermanna glimlachend de deur open voor me open. Haar dochter Martje staat achter de grond te vegen. Gelijk merk ik hoe goed de sfeer is tussen de vrijwilligers. Grappen vliegen over en weer en tijdens het maken van de foto's schiet ik alleen maar authentieke schaterlachen. 8 maart is het internationale vrouwendag en het leek Rondom Heerenveen leuk om hiervoor een inspirerende vrouw te portretteren. Zodoende kwamen Hermanna en Martje op mijn pad.

Hermanna is 64 jaar en huisvrouw. Ze is bijna elke dag te vinden in de voedselbank in Heerenveen, waar ze verantwoordelijk is voor de vleesafdeling. Haar dochter Martje is 34 jaar en is coördinator voedselveiligheid. Daarnaast pakt ze ook andere vrijwilligerstaken op. Ze wonen allebei in Heerenveen, Hermanna met haar man en Martje met een heel arsenaal huisdieren.

12 jaar geleden begon de man van Hermanna met een vrijwilligersfunctie bij de Voedselbank. Als snel raakte zijn dochter ook betrokken: "Ik ben een paar keer met hem mee geweest en vond het zo leuk werk." Op die manier raakte eigenlijk heel de familie betrokken. "Betaald werk is niet voor iedereen weggelegd," vertelt Martje, "maar de hele tijd thuis zitten is ook niets aan. De verveling slaat dan snel toe."

Zo kwam het dat Martje, net als haar vader, haar handen uit de mouwen steekt voor mensen die leven in armoede. "Ik ontmoet zoveel mensen tijdens de uitgifte. Meestal kennen we ze niet bij naam, maar wel van gezicht. Dan maken we een praatje. Soms ouwehoeren we, soms hebben we juist een serieus gesprek."

Hermanna knikt instemmend. Op sommige dagen is zij verantwoordelijk voor de telefoon en zo komt ze in gesprek met de meest nijpende gevallen. "Dan bellen ze ons, want echt alles is op. Ze hebben helemaal niets meer." Voor deze gevallen maakt de Voedselbank buiten de uitgifte-dag op vrijdag een pakket, zodat ze in ieder geval de week doorkomen. "Het is fijn dat ik op deze manier andere mensen kan helpen. Soms zitten ze hier met tranen in de ogen. Dat is verschrikkelijk om te zien."

Volgens de dames hebben veel bezoekers van de Voedselbank last van schaamte. "De meeste mensen melden zich veel te laat aan, als ze echt niets meer hebben," vertelt Hermanna. Waar dat aan ligt? Martje: "Mensen willen zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen. Toegeven dat dat je niet lukt is heel moeilijk."
In december had de Voedselbank het enorm druk. Martje: "Kerken, voetbalverenigingen, particulieren met hun kerstpakket, iedereen kwam langs om houdbaar eten te brengen. Dat was echt geweldig." In de zomerperiode is het rustiger. De mensen zijn op vakantie en komen minder vaak wat brengen, daarnaast raakt de voorraad die tijdens de kerst is opgebouwd langzaam op. De app ToGoodToGo zorgt ervoor dat de Voedselbank minder eten ontvangt van supermarkten. Martje: "Natuurlijk snappen we dat de supermarkten in dit geval nog iets verdienen en dat mensen het fijn vinden om minder eten te verspillen.Voor de voedselbank is het een gemis dat de boodschappen, die nu met de app worden verkocht, niet meer aan de voedselbank worden gedoneerd. We kregen bijvoorbeeld veel vlees en dat is nu juist een heel duur product." In Heerenveen zijn er een stuk of zes bedrijven aangesloten bij de app.

Het is een komisch duo en beide vinden het belangrijk om de mensen die de Voedselbank bezoeken even aan het lachen te maken. Dat is niet moeilijk, meestal zijn ze gewoon zichzelf en dat werkt perfect. Volgens Hermanna is Martje een 'typstra'. Ze wijst naar de aardbei-tattoo van haar dochter: "Je wordt echt vrolijk van dat mens." Martje looft haar moeder om haar eindeloze geduld: "Ze raakt nergens van slag van. Hoe gek je problemen ook zijn, ze schrikt niet. Echt een rots in de branding, voor mij en ook voor de bezoekers hier. Ze is zo'n mens waarvan je zegt: die is veel te goed voor de wereld."

Meer berichten
 
CustomHtml_3