Afbeelding

Rabhin reist met zijn hulphond Bhishm de hele wereld over in 18 dagen

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Al twaalf jaar helpt bordercollie Bhishm zijn baasje Rabhin. Ze doen alles samen; ze staan samen in de sportschool, gaan samen naar de supermarkt en gaan ook samen op reis. Na dertien jaar trouwe hulp is het tijd om met pensioen te gaan en om hierbij stil te staan reizen Rabhin en Bhishm in 18 dagen de wereld over

"De afgelopen jaren heb ik heel wat afgereisd met Bhishm," vertelt Rabhin over de trouwe viervoeter. "99% van de tijd gaat dit uitstekend, maar af en toe gaat er wat mis. Grondpersoneel weet vaak niet wat ze met ons aanmoeten."

Meestal gaan Rabhin en Bhishm redelijk soepel langs de incheckbalie, maar dan wordt het moeilijker. "Bhishm loopt naast me zonder lijn, keurig aan mijn been. Ik ben een Surinamer Hindoestaan en op één of andere manier verwachten mensen niet dat die bordercollie naast mij bij mij hoort. Dan vragen ze; hoort die hond bij u? Soms vertrouwen ze het niet, alsof een baasje en een bordercollie in een knalgeel vestje kwade bedoelingen zouden hebben, en moet ik met ze mee gaan. Het is weleens gebeurd dat ik hierdoor een vlucht mis."

Reizen is met een hulphond niet altijd even makkelijk. Je moet in ieder geval 48 uur van te voren melden dat je reist met een hulphond. Daarom kunnen mensen met hulphonden niet zomaar even reizen en ook in een noodgeval is een last minute deal geen optie. Volgens Rabhin zijn er ook een aantal hulpdieren niet goed genoeg getraind. Dankzij hen komen échte, goedgetrainde hulphonden, zoals Bhishm, in een kwaad daglicht te staan en wordt personeel op vliegvelden wantrouwig.

Vliegvelden en vliegmaatschappijen zijn verplicht om reizen voor iedereen mogelijk te maken. Een vliegveld moet daarom altijd toegankelijk zijn voor gehandicapte reizigers en hun hulpmiddelen. Daar zijn allerlei protocollen voor, maar het personeel is daar niet altijd bekend mee: "Bij lange vluchten met een overstap moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om je hond buiten te laten plassen," legt Rabhin uit. "Hulphonden moeten op commando naar de wc kunnen gaan. Dit kunnen ze ook op een incontinentiepad, maar dat is erg onhandig. In al die jaren dat ik en Bhishm samen reizen konden we nog nooit naar buiten, terwijl dit wel moet kunnen."

Bhishm is een seizure alert dog en geeft Rabhin een waarschuwing als er een toeval op de loer ligt. "Ik heb een ziekte dat die erg lijkt op epilepsie en hierdoor heb ik toevallen. Tijdens een toeval heb ik geen controle over mijn lichaam en dat kan soms heel gevaarlijk zijn. Wanneer Bhishm mij een waarschuwing geeft kan ik op tijd een veilig plekje zoeken. Hij zorgt ervoor dat ik bijvoorbeeld niet van de trap val."

Bhishm is een bordercollie, honden die niet persé bekend staan als hulphonden. "Veel mensen denken aan een golden retriever bij een hulphond. Een golden retriever weegt al snel 35 tot 40 kilo en dat is handig als de hond fysieke kracht nodig heeft om te helpen. Mijn hulphonden hebben die fysieke kracht niet nodig in hun werk. Ze gebruiken oogcontact om af te lezen wanneer ik een aanval krijg. Bordercollies zijn honden die erg baasgericht zijn. Sommigen zullen zelfs zeggen dat ze een beetje obsessief kunnen zijn. Hierdoor pikken ze heel snel op wanneer er iets mis is."

Naast dat Bhishm Rabhin kan waarschuwen voor een toeval pikt hij ook op wanneer zijn hart op hol slaat door zijn hartfalen. Officieel is hij hier niet voor gecertificeerd, maar wanneer de hartslag van Rabhin (lang) hoger is dat 175 slagen per minuut geeft Bhishm een teken; tijd om even rustig aan te doen.

De oma van Bhishm, Ayla, was de eerste hulphond van Rabhin. Rabhin is een tijd lang werkzaam geweest als herder van een kudde schapen in Leeuwarden en droeg bij aan landschapsbeheer. Tijdens een toeval tijdens de herderssstage bij de schaapskudde op het Hijkerveld van het Drents Landschap begon Ayla, uit zichzelf, met het waarschuwen wanneer een toeval op de loer lag. "Telkens als ik een toeval kreeg werd ik naar het ziekenhuis verscheept en zij door de politie thuis gebracht. Ik denk dat ze dat vervelend vond en daarom begon met het waarschuwen." Ayla leerde zichzelf dus aan om te reageren op veranderingen in mijn lichaam.

Rabhin heeft een aantal bordercollies in huis. De jongere honden nemen het gedrag van de oudere honden over een daarom zijn ook zij in staat om Rabhin te waarschuwen voor een toeval. Bhishm is nu 13 12,5 jaar oud en voor veel hulphonden is dat de pensioenleeftijd. Een nieuwe hulphond, de jonge hond Amba, staat al klaar om de touwtjes van hem over te nemen. Nu verdelen ze hun taken nog, maar naar de reis om de wereld gaat Bhishm volledig met pensioen.

Rabhin gaat niet voor zichzelf op reis en zal bij alle vliegvelden niet uit de douane gaan. De reis is echt enkel om mensen te vertellen over Bhishm en het werk van hulphonden. Hun reis gaat achttien dagen duren en hij bezoekt 7 (11 als je alle transfers tussen Azië en Australië meetelt) verschillende vliegvelden: "Mijn reis begint hier, in Nederland. Op Schiphol vertrekken Bhishm en ik en we vliegen dan richting het oosten. De eerste stop is in Delhi (India), dan gaan we naar Tokia (Japan), Brisbane (Australië), New York (USA), Montreal (USA), Rio de Janiero (Brazilië) en dan weer terug naar Nederland. Alleen Afrika doen we niet aan, doordat MRSA (= "de ziekenhuisbacterie") -status vwb ziekenhuisbezoek verandert als je in Afrika op reis bent geweest."

De reis is allereerst om Bhishm te bedanken voor zijn werk al die jaren. Daarnaast is het voor Rabhin ook een manier om te laten zien hoe belangrijk het werk van een hulphond is: "Mensen met een handicap hebben het recht om een normaal leven te leiden. Daarbij hoort dat je je vrij kan bewegen, net als elk ander mens."

Een reis om de wereld is natuurlijk niet goedkoop. Daarom begon Rabhin een crowdfunding op GoFundMe. Zijn doelbedrag is €12.500, niet zomaar een bedrag. Op zijn campagnepagina kun je vinden hoe hij dit bedrag heeft gebudgetteerd. Hij is op zoek naar sponsors voor zijn reis. Mensen die de reis van Rabhin en Bhishm en het bijbehorende doel een warm hart toe dragen kunnen dit doen op https://www.gofundme.com/f/around-the-world-in-18-doggy-days.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 13 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00