Afbeelding
Foto: Wikipedia

Maak een compostbak in drie makkelijke stappen

Natuur

Nu je veel meer thuis zit, ontstaat er veel meer rommel. En met veel vrije tijd aan handen heb je eindelijk de ruimte en rust om te gaan klussen rondom het huis. Milieustraten in Friesland merken ook dat klusjes die al jaren liggen opeens worden opgepakt en dat er veel mensen hun (groen)afval komen brengen. Het resultaat is enorme rijen en onveilige situaties. Een compostbak is een goed een duurzaam alternatief om groenafval op te ruimen. RondOm Vandaag legt uit hoe je zo’n compostbak maakt in drie eenvoudige stappen. 

Wat is compost? 
Compost is een donkerbruin, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten zoals selectief ingezamelde groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken. Compost bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur doordat voeding en organisch materiaal wordt toegevoegd.

Stap 1: Zoek de geschikte materialen om jouw compostbak in elkaar te zetten. 
Om de bak in elkaar te zetten moet je natuurlijk een paar materialen nodig hebben. Pallets zijn hier geschikt voor. Pallets zijn goedkoop te vinden in grote hoeveelheden. Op internet kun je ze al gauw vinden voor minder dan tien euro, doe eens een Google [1] search en je bent er zo!

Stap 2: plaats vier pallets tegen elkaar aan. 
Je kan beginnen door een compostbak zonder bodem te maken door vier pallets tegen elkaar op te zetten. Op deze manier heb je een mooie compostbak. Je moet deze alleen nog wel even aan elkaar vast maken.

Stap 3: maak de pallets aan elkaar vast.
Maak heel eenvoudig de pallets aan elkaar vast door middel van touw of een paar schroefjes en je compostbak is binnen de kortste keren klaar! De compostbak heeft geen bodem nodig, maar de pallets helpen wel om de hoop bij elkaar te houden.

Om je te helpen met precieze instructies hebben we een video toegevoegd:

https://www.youtube.com/watch?v=LRjHZpoPQDY

Compostbak maken met kippengaas, planken en een nietmachine
Als je niet de enorme tuin hebt waar de pallet compostbak geschikt voor is kan je nog steeds eentje maken. wat je nodig hebt is een aantal planken en kippengaas. Knip een stuk kippengaas in de vorm van een rechthoek uit wat geschikt is voor de grootte van jouw tuin. Leg vervolgenshet kippengaas plat op de grond en niet met de nietmachine het uiteinde vanhet kippengaas aan de plank, let wel op of deze plank past bij het stuk kippengaas past. Rol vervolgens het kippengaas zo dat het bij de plank uitkomt en de vorm van een cilinder heeft. Niet dan de rand vast aan de plank. als je het in de grond zet met nog een paar planken ben je klaar. Niet nog wel even de planken aan het gaas en je kleinere compostbak is klaar!

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00