Afbeelding
Foto: Historische Vereniging Appelscha

Kleinste cachot van Fryslân weer tiptop

Historie

Het kleinste en misschien wel enige cachot van Fryslân ziet er weer tiptop uit, in Appelscha. Het informatiepaneel is gerestaureerd zodat bezoekers de informatie over deze bijzondere gevangenis weer goed tot zich kunnen nemen.

Het cachot is een voorbeeld van hoe vroeger mensen die zich misdroegen (tijdelijk) werden opgesloten. Rond het jaar 1900 werd er van rijkswege een onderzoek gelast naar de inrichting van de z.g. bewaarplaatsen. In de dorpen werden hiermee bedoeld de cachotten onder kerktorens, waar vooral dronken en zich misdragende mensen (tijdelijk) werden opgesloten. De conclusie van het onderzoek was, dat de bewaarplaatsen niet meer aan de nieuwe  voorschriften voldeden.

Het huidige gebouw in Appelscha werd vervolgens in 1921 gebouwd met plaats voor twee cellen, één voor een mannelijke en één voor een vrouwelijke gevangene. Thans is het gebouwtje in het bezit van de Historische Vereniging Appelscha e.o. en deze vereniging heeft het door middel van subsidies laten restaureren.

Enige in Fryslân
Voor zover bekend bij de Historische Vereniging Appelscha e.o. is dit het enige exemplaar van een bewaarplaats die in Friesland bewaard is gebleven. Tijdens de zomermaanden is het interieur te bezichtigen door de glazen deuren. Het infopaneel bij het cachot bleek dit voorjaar nagenoeg geheel verrot. Na een grondige restauratie door de technische dienst van de HVA staat er nu weer een mooi en duidelijk infopaneel dat weer jaren mee kan.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 11 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 17 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Delta Impuls schiet uit slof en is zeker van lijfsbehoud Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00