zaterdag 11 juli, 2020 14:09
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Folkert Poiesz.
Folkert Poiesz.

Friese oorlogsveteranen lopen mee op symbolisch defilé

  Historie

Nederland telt zo’n honderdduizend oorlogsveteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, waarvan 5.286 mensen woonachtig in Friesland. Als eerbetoon aan deze veteranen houdt het Nationaal Comité Veteranendag zaterdag 27 juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. 

De Fries Theo van der Zanden is één van de vier veteranen die meeloopt tijdens het mini-defilé dat op Veteranendag wordt uitgezonden bij de NOS. Theo heeft missies in Libanon, Irak en Afghanistan op zijn naam staan, maar is nog steeds super actief voor Defensie. Hij wordt in het begin van de coronacrisis gevraagd voor een hele andere opdracht. Op een zondagmiddag krijgt hij een melding met de boodschap om zich de volgende ochtend om 08.00 uur bij het Erasmus MC te melden. Daar krijgt hij de vraag of hij ondersteuning wil bieden bij het opzetten van een coördinatiepunt zodat de zorg op de IC evenredig verdeeld wordt over de Nederlandse ziekenhuizen.

Theo van der Zanden zet corona-coördinatiecentrum op
dit jaar De hulp van Defensie kan hierbij goed gebruikt worden door de opgedane kennis over het opzetten van dit soort centra op uitzendingen. Theo weet hoe gevechten in crisisgebieden geleid worden vanuit zogenaamde Joint Operation Centres. In samenwerking met medische specialisten, co-assistenten en consultants zet hij in vijf dagen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding op, om vanuit daar de landelijke spreiding van IC- en corona patiënten in Nederland te leiden.

Een intensieve onderneming, die Theo aanpakt alsof het een uitzending is: ‘Ik wist niet hoelang het zou duren, nam afscheid van mijn vrouw en verbleef bij mijn zoon in Den Haag. Dit om de gegeven opdracht tot een zo goed mogelijk eind te brengen en ervoor te zorgen dat de corona-patiënten in Nederland de beste zorg krijgen.’ Na drie weken kwam de opdracht ten einde en nam Theo afscheid: ‘drie weken lang zijn we hier als team bestaande uit burgers en militairen vol ingegaan en ik ben blij dat defensie op deze manier bij heeft kunnen dragen.’

Sneker Folkert Poiesz wil jonge en oude veteranen verbinden 
Veteraan Folkert Poiesz (78) uit Sneek vertrekt in 1962 samen met 900 anderen met het schip de Waterman naar Nieuw-Guinea om verdediging te bieden tegen Indonesië. Zelf is hij als dienstplichtige bij de Koninklijke Marechaussee terecht gekomen en gaat hij als Militaire Politie mee op missie. Via Curaçao, het Panamakanaal en Hawaii vaart het schip naar de andere kant van de wereld. Hij wordt geplaatst in Sorong, een havenplaatsje in de vogelkop. Daar is hij als onderdeel van de militaire politie verantwoordelijk voor orde en veiligheid en geeft hij opleiding aan Papoea’s.

In deze tijd worden de vijandelijkheden steeds groter en komt het tot het punt dat Indonesië de macht overneemt. Het wordt tijd voor alle Nederlandse militairen om terug te keren naar huis, maar voor Poiesz en zijn collega’s is het dan nog niet voorbij. Poiesz: ‘Wij kregen nog een behoorlijke taak. Omdat wij van de militaire politie waren moesten wij orde scheppen. Indonesiërs wilden hun wapens niet inleveren en liepen daar als krijgsgevangenen mee rond. Hier moesten wij tegen optreden en zorgen dat ze gescheiden bleven van de Nederlandse militairen.’

Eind 1962 keerde hij als een van de laatste Nederlanders terug. Na deze tijd is Folkert niet door gegaan bij Defensie. Wel is hij voorzitter van het Veteranen Platform in Emmeloord en organiseert hij hier de jaarlijkse Veteranendag, die helaas dit jaar niet door kan gaan. Hij legt graag de verbinding tussen veteranen, jong of oud: ‘we moeten elkaar erbij blijven betrekken en met elkaar praten, dat is belangrijk.’

Veteranendag live en via samenvatting
Dit jaar wordt de dag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken. Het programma is daarnaast ook te volgen via de website en social media kanalen.

Meer berichten