Afbeelding
Foto: Mustafa Gumussu

Overdracht archieven 1986-2013

Historie

HEERENVEEN - In de maand van de geschiedenis is er in Heerenveen weer een flink stuk geschiedenis openbaar gemaakt. Afgelopen maandag, 21 oktober 2019, was de officiële overdracht van de archieven 1986-2014. Na alle voorwerk werd de inventaris formeel aangeboden aan burgemeester Tjeerd van der Zwan en de gemeentesecretaris, Jeroen van Leeuwestijn.

1.000 meter aan papier doorgespit

In de afgelopen 2,5 jaar zijn de archiefstukken uit de gemeente Heerenveen bewerkt; ruim een kilometer lang aan papierwerk! Er zijn selecties gemaakt, er is bekeken wat volgens de Archiefwet bewaard moet blijven en wat op termijn weg kan. Daarmee is het project Archiefbewerking officieel afgesloten en zijn de archieven overgebracht naar de archiefbewaarplaats - het gemeentearchief. Dit gemeentearchief is opgeslagen in de archiefkelder van het gemeentehuis. Deze ruimte wordt klimatologisch op de juiste temperatuur en vochtigheid gehouden.

Bijzondere ontdekkingen

Met de openbaarmaking is veel informatie openbaar geworden. Zoals bouwvergunningen, maar ook alles rondom de gemeentelijke organisatie en ontwikkelingen in de Heerenveense samenleving. Vanaf nu zijn deze stukken ook te in te zien door iedereen die belangstelling heeft voor wat er zoal speelde in deze periode in de gemeente Heerenveen. Toch is nog niet alles openbaar gemaakt. Er zijn ook persoonsgegevens gearchiveerd zijn en daar ligt langer geheimhouding op. Akten van de burgerlijke stand worden pas na 100, 75 of 50 jaar openbaar, dat ligt dan aan de soort akte.

Iedere donderdag is daarvoor de studiezaal in het gemeentehuis geopend van 8.30 uur tot 15.00 uur.

Formele afsluiting van het archief

De periode van archivering liep tot en met 2013. In 2014 is namelijk formeel een nieuwe gemeente Heerenveen ontstaan, door de samenvoeging van een deel van de eerdere gemeente Boarnsterhim en de twee dorpen vanuit eerder Skarsterlân. Hierdoor moest het ook het archief officieel afgesloten worden.

Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 31 minuten geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 22 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen gisteren
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00