De Walrusclub zwemt iedere week in het koude water bij de Groene Ster.
De Walrusclub zwemt iedere week in het koude water bij de Groene Ster. Foto: Rob Dijkstra

Kom winterzwemmen bij de Walrusclub!

Gezondheid

LEEUWARDEN - Zwemmen in ijskoud water in de herfst: het klinkt voor de meeste mensen waarschijnlijk niet heel aantrekkelijk. Toch is het voor de Walrusclub in Leeuwarden de normaalste zaak van de wereld. Iedere week zwemmen zij minimaal een keer in het water van de Groene Ster. En het is reuze gezond, zo stelt Lotte Meinema van Walrusclub Leeuwarden. Zij legt uit wat het zwemmen in ijskoud water zo speciaal maakt.

“Winterzwemmen geeft echt een boost aan je gezondheid”, legt Lotte uit. Lotte is eigenaar van Studio Seauton, een vitaliteitsstudio waarvan de Walrusclub een onderdeel is. “Vandaag zwemmen Tjalling van den Berg, Geart de Jong en Johannes Krol mee. Samen met een aantal andere ondernemers vormen wij een beweging: De Fitte Frisse Fries.”

De Fitte Frisse Fries

De naam zegt het eigenlijk al: De Fitte Frisse Fries zet zich in voor een fitte Friese gemeenschap. Eco-Coach Tjalling van den Berg legt uit: “Fit staat voor fysiek fit, maar fit is niet alleen fysiek. We willen ook dat de mensen mentaal fit zijn, vandaar De Fitte Frisse Fries. Zeven op de tien Friezen is momenteel niet fit. En dat is niet alleen te dik of te zwaar, maar ook mentaal. Alleen samen kunnen we daar wat aan doen.”

Fysieke en mentale training

Winterzwemmen is een prachtig voorbeeld van zowel fysiek- als mentale training. “Er zijn enorm veel effecten die je hebt, wanneer je traint in de kou”, vertelt Lotte. “Je lijf activeert een soort overlevingsmechanisme. Een korte dosis kou kan zorgen voor een stimulering van je immuunsysteem, het verbeteren van je metabolisme, je hart en bloedvaten krijgen een boost, maar ook het geluksgevoel daarna is enorm fijn. Echt een gevoel van onoverwinnelijkheid. Ik merk bijvoorbeeld dat ik de dagen erna meer energie heb en dat ik minder verkouden ben.”

Wekelijks in het water

Ook Tjalling geniet volop van het winterzwemmen. De oud-turncoach begint midden in de coronacrisis aan het fenomeen en sindsdien is hij wekelijks in het koude water te vinden. “Vooraf is het altijd even slikken en mentaal voorbereiden, maar na de tijd geeft het zo’n enorme boost en een hoop energie. Je hebt er eigenlijk twee tot drie dagen wel genot van.”

De Russische methode

Bij Walrusclub Leeuwarden wordt de Russische methode gehanteerd. “Kenmerkend aan deze methode is dat er ten eerste erg zorgvuldig naar veiligheid gekeken wordt. Zo hebben we voordat je begint met koudetraining een gezondheidscheck, ga je altijd met buddy het water in en leer je hoe je kunt bepalen wat voor jou een goede dosis kou is. Als dat allemaal in orde is, dan begin je eerst met fysiek opwarmen. Vervolgens ga je met een goede voorraad warmte het water in en volgt een kort en krachtig bad.”

Wil jij graag meedoen?

Wil jij ook winterzwemmen bij de Walrusclub? Kom dan eens een proefles volgen! Een proefles vraag je eenvoudig aan via de website. Kijk op www.studioseauton.nl voor meer informatie.

De Walrusclub zwemt iedere week in het koude water bij de Groene Ster.
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 4 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 10 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 12 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00