Afbeelding

Fries plan voor voeding en gezondheid: Agenda 2021

Educatie

De provincie Fryslân maakt bekend dat het werkt aan een visie en aanpak om meer mensen gezonder te laten eten en leven. Zeker in deze tijd laat Corona zien hoe belangrijk dit is. In Fryslân zijn al veel mensen actief om dit thema onder de aandacht te brengen. Het wordt dit voorjaar bekend gemaakt met als naam ‘Agenda 2021 Voeding en Gezondheid’.

Er is een Friese Voedselbeweging, een manifest ‘Sûn iten fan sûne grûn’ van de Friese Burgertop, er wordt gewerkt aan Friese Bloeizones, er zijn mooie initiatieven rond school- en wijktuinen. Ook zijn inmiddels 108 scholen in Fryslân “Gezonde School” geworden. Er zijn activiteiten opgezet onder de vlag van “Jong Leren Eten” en “Dutch Cuisine”. Beide initiatieven zetten zich in voor meer bekendheid met gezond eten en het belang van een gezondere aarde. De provincie Fryslân heeft de afgelopen jaren aandacht gegeven aan de Voedseltransitie met ondersteuning van de World Food Week, Streekweek, Soil Food Week en Festival B.

Visie en aanpak samen met Friese gemeenten
Samen met Friese gemeenten werkt de provincie nu aan een visie en aanpak om meer mensen gezonder te laten eten en leven. De provincie heeft daarom opdracht gegeven aan Vroom’s Communicatie om een Samenwerkingsagenda Voeding en Gezondheid 2021 op te stellen, samen met diverse partners en netwerken.

Deze samenwerkingsagenda zal bestaan uit een overzicht van bestaande initiatieven, plannen/agenda voor 2021 en aanbevelingen voor de toekomst en kansen voor Voedsel & gezondheid voor inwoners en ondernemers. Met deze agenda beoogt de provincie Fryslân extra aandacht te creëren voor voeding in relatie tot gezondheid, de bestaande initiatieven voor voeding en gezondheid zichtbaar te maken, verschillende initiatieven onderling te versterken en efficiëncy in subsidies hiervoor te creëren. De agenda wordt in het voorjaar van 2021 gepresenteerd.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 3 uur geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport gisteren
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00