Afbeelding

Negentien procent minder afval in Friesland door zwerfafvalaanpak

Educatie

Met negentien procent minder zwerfafval als resultaat is de Friese aanpak groot succes te noemen, zeggen de organisatoren van de actie 'Nederland Schoon'. Een jaar na de start van de zwerfafvalaanpak ‘Friesland 100% zwerfafvalvrij’ is voor het eerst de balans opgemaakt. De conclusie: in een jaar tijd is er negentien preocent minder grof zwerfafval in de provincie aangetroffen. Maar liefst 3075 Friezen werden Supporter van Schoon en maakten hun eigen schoongebied aan en nog eens 528 ondernemers committeerden zich aan de aanpak.

De zogenaamde ‘adoptiegebieden’ die door deelnemers worden schoongehouden zijn bij elkaar zo groot als 9.000 voetbalvelden. Om Friesland ook in de toekomst zwerfafvalvrij te houden, krijgt het project een vervolg én worden de eerste stappen gezet om de succesformule in de rest van Nederland in te zetten. 

De Friese zwerfafvalaanpak
In oktober 2019 sloegen Friese gemeenten en organisaties de handen ineen voor een gezamenlijk doel: een zwerfafvalvrij Friesland. De ambitieuze aanpak werd ontwikkeld door Nederland Schoon, Circulair Friesland, de gemeente Heerenveen, Omrin en de Friese Milieu Federatie en samen met alle 18 Friese gemeenten uitgevoerd. Middels verschillende op maat gemaakte aanpakken per gemeente werden ondernemers, inwoners, scholen en verenigingen geënthousiasmeerd om hun eigen schoongebieden aan te maken. Ook werden verschillende acties opgezet om betrokkenheid te creëren, zoals de Afvalestafette, Afvalbakkenoptimalisatie en de Schoongezichten van o.a. Piet Paulusma.

Samenwerking is sleutel tot succes
“De Friezen hebben laten zien dat ze het grove zwerfafval aan kunnen pakken met tastbaar resultaat. Friesland stelt hiermee een nieuwe zwerfafvalnorm die als uitgangspunt en inspiratie kan dienen voor de aanpak van zwerfafval in andere provincies. Daar mogen ze trots op zijn.” aldus Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon.

Wethouder Jaap van Veen van gemeente Heerenveen:
Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen vertelt: “In Heerenveen zijn we al in 2018 gestart met een intensievere zwerfafvalaanpak samen met Nederland Schoon. De pilot was toen een succes waar we nu nog altijd het resultaat van merken. We geven hier nu een vervolg aan met ‘Schoon Belonen Heerenveen’. Scholen en verenigingen kunnen inkomsten genereren door een gebied te adopteren en deze schoon te houden.”

Vereniging Circulair Friesland en Omrin
“Vanaf het begin hebben ook wij benadrukt dat deze zwerfafvalaanpak valt en staat met een goede samenwerking”, vullen Houkje Rijpstra (Vereniging Circulair Friesland) John Vernooij (Omrin) aan. “Het afgelopen jaar hebben we er met alle partners hard aan gewerkt om zoveel mogelijk mensen te activeren. En met resultaat: er zijn honderden gebieden geadopteerd. Dat werkt aanstekelijk: goed voorbeeld doet immers volgen. Dankzij het goede werk van alle betrokkenen is er in werk- en winkelgebieden beduidend minder zwerfafval aangetroffen en zijn we een stap dichter bij een 100% zwerfafvalvrij Friesland.”

Tijdens metingen in 2019 werden er in totaal 4.199 stuks grof afval (groter dan 1 centimeter) gevonden. Dit jaar is dit aantal sterk gereduceerd tot 3.395. Deze metingen zijn gedaan tijdens een onafhankelijk onderzoek op 5402 meetlocaties. In totaal werden 3075 mensen ‘Supporter van Schoon’, staken 528 ondernemers de handen uit de mouwen en werden er 1.750 schoongebieden aangemaakt die bij elkaar zo groot zijn als 9.000 voetbalvelden.

Friesland in actie tijdens World Cleanup Day op 19 september aanstaande
De volgende opschoonacties in Friesland staan al op de planning. Voor World Cleanup Day, dat aanstaande zaterdag 19 september wereldwijd plaatsvindt, zijn inmiddels al meer dan 40 opschoonacties in de provincie aangemeld. Onder andere in Leeuwarden, Heerenveen, Sneek, Dokkum, Joure en op de Waddeneilanden maken bewoners de omgeving zwerfafvalvrij. Aansluiten bij bestaande acties op zelf een opschoonactie aanmelden in het kader van World Cleanup Day kan via www.worldcleanupday.nl. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon.

Over Nederland Schoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. Nederland Schoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd.

Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Nederland Schoon is tevens initiatiefnemer van de Landelijke Opschoondag. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00