In 2016 werd een grote hoeveelheid zonnepanelen geplaatst op het dak van Nordwin College Buitenpost
In 2016 werd een grote hoeveelheid zonnepanelen geplaatst op het dak van Nordwin College Buitenpost Foto: Jan Roosdorp

Nordwin College voor een groene toekomst

Educatie

De onafhankelijke Stichting Schooldakrevolutie is van mening dat veel scholen kansen laten liggen op een groene toekomst. Veel schooldaken, plat en groot, zijn namelijk perfect voor zonnepanelen. Op de dakscan van Schooldakrevolutie kun je zien welke scholen al goed op weg zijn, en eentje hiervan is het Nordwin-college in Heerenveen. Wij stelden een paar vragen aan hoofd facilitaire dienst Henk-Jan Rozenberg.

Hoeveel zonnepanelen hebben jullie en is bekend hoeveel stroom dit opwekt?
Op de locatie VMBO-groen in Heerenveen hebben we 321 panelen met een opbrengst van 87,25 KWp. Op alle locaties van Nordwin College liggen in totaal 1735 panelen met 591,65 KWp. In 2018 hebben we op de locatie in Sneek (waar een extra verdieping opgebouwd was) met een subsidieregeling 120 extra zonnepanelen kunnen plaatsen. Door de zonnepanelen betalen we nu minder energiekosten.

Is de stroom die jullie opwekken voldoende om de hele school van elektriciteit te voldoen?
Nee, het verbruik van de school ligt hoger. Zeker in de winter wanneer de panelen minder opbrengen. Maar van april t/m augustus wekken we meer op dan dat we verbruiken. Daarnaast schaffen we ook energiezuinige apparaten aan wanneer vervanging noodzakelijk is.

Sinds wanneer zijn jullie bezig met de zonnepanelen?
We hebben de sde+ ( subsidie duurzame energie) in 2014 aangevraagd en gekregen. Dit was het jaar waarop de minste aanvragen waren voor zonnepanelen waardoor wij juist heel veel zonnepanelen konden plaatsen. In 2016 zijn de meeste panelen gelegd. In Leeuwarden moesten we een ontheffing aanvragen, omdat we een kolonie visdiefjes op het dak huisvesten. We zijn als school erg begaan met flora en fauna en hebben toen ons beleid hierop aangepast. Er is een dak vrij gehouden voor de visdiefjes zodat zij daar kunnen broeden. Energie besparen is een ding maar niet ten koste van alles.

Waarom hebben jullie besloten zonnepanelen op het dak te plaatsen?
Als de groenste school van Noord-Nederland passen zonnepanelen uitstekend bij onze visie. We werken aan duurzaamheid en dat betekent dat we ons inzetten voor een gezonde en groene maatschappij. Naast de zonnepanelen en warmtepompen monitoren we ons energieverbruik om zo nog energiezuiniger te worden. De meeste locaties hebben ten minste één sedumdak voor de regulering van het regenwater en filtering tegen de warmte. Zonnepanelen zijn daarbij een onderdeel van het grote geheel ter vergroening en verduurzaming van onze scholen. Bijkomende voordelen zijn de gunstige subsidies en de besparing op de kosten. We vinden het ook belangrijk dat duurzaamheid in de genen van onze leerlingen en studenten komt. We stimuleren en motiveren hen om zich bewust te worden van duurzaamheid door bijvoorbeeld een warmetruiendag te organiseren en deel te nemen aan ecoteams.

Heeft u tips voor andere scholen om ook zo 'groen' te worden?
Het is zonde dat er zoveel daken van scholen onbenut blijven die heel goed voor zonnepanelen gebruikt zouden kunnen worden. Vraag een sde+ subsidie aan of laat dit voor je doen. Naast besparing op het gas levert het ook bewustwording bij je leerlingen/studenten op en draag je je steentje bij aan het verbeteren van het milieu, hoe klein dat dan ook mag lijken. Maak het ook zichtbaar voor hen door in de kantine een monitor te hangen die de dagelijkse opbrengst laat zien.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 17 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 19 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00