Foppe de Haan
Foppe de Haan Foto: Bibliotheken Fryslân

Foppe geeft startschot voor eerste keer 'boeken scoren' in Fryslân

Educatie

LEEUWARDEN - Op woensdag 5 februari 2020 geeft Foppe de Haan op OBS het Slingertouw het startschot voor de officiële aftrap van Scoor een Boek!. Maar liefst 50 scholen in Friesland doen mee om in negen weken tijd zoveel mogelijk boeken te scoren. Een uniek leesproject waarbij de Friese Bibliotheken, scholen én voetbalclub sc Heerenveen samenwerken.

Met Scoor een Boek willen de Friese Bibliotheken leesplezier bij kinderen aanwakkeren. "Dit doen we door lezen te verbinden aan sport. Boeken scoren, noemen we dat! Maar liefst 25% van de kinderen verlaat de basisschool met een taalachterstand van 2,5 jaar. Wanneer kinderen 15 minuten lezen per dag, groeit hun woordenschat al met ongeveer 1000 woorden per jaar. Lezen is dus ontzettend belangrijk!" aldus Jillian Kloosterman, namens de Friese Bibliotheken.

Lezen verbinden aan sport
De Friese bibliotheken werken deze eerste editie samen met sc Heerenveen! Keeper Filip Bednarek moedigt de kinderen door middel van een videoboodschap aan zoveel mogelijk boeken te scoren. Leesconsulenten laten deze video tijdens de aftrap klassikaal zien aan alle kinderen die mee doen. Tijdens de officiële aftrap op 5 februari wordt de video voor het eerst getoond aan zo'n 100 kinderen. Naast de aftrap, is er ook op iedere school een rustmoment en fluitsignaal. Bij het fluitsignaal wordt bekend hoeveel boeken er zijn gescoord en wordt door actieve spellen op het sportveld bepaald welke klas wint.

Eerste keer in Fryslân
Maar liefst 50 Friese basisscholen doen mee aan deze eerste editie van Scoor een Boek. In totaal gaat het om 1616 leerlingen die de strijd aan gaan. Scoor een Boek! is een landelijk leesproject van de Bibliotheek en richt zich op groep 5 en 6 van het primair onderwijs. In het hele land werken bibliotheken samen met Eredivisie voetbalclubs om kinderen aan het lezen te krijgen. Voetbalclub sc Heerenveen is voor de Friese bibliotheken een logische partner omdat de club wil bijdragen aan een gezonde leefstijl. Een sterke taalbeheersing is hierin een belangrijke pijler.

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00