Nick fotografeert graag aan de Friese Waddenkust om dit soort prachtige luchten vast te leggen.
Nick fotografeert graag aan de Friese Waddenkust om dit soort prachtige luchten vast te leggen. Foto: Nick Veenstra

“Fotograferen helpt me ontsnappen aan de waan van de dag”

Cultuur

LEEUWARDEN - Nick Veenstra (29) is zo’n duizendpoot die zich alles eigen maakt, waar hij zijn ziel en zaligheid in stopt. Dit aanstormend talent werkt als muziekprogrammeur bij Welcome to The Village en Podium Asteriks, is sociaal ondernemer en muzikant. En sinds corona ontpopt hij zich als natuurfotograaf.

Op Instagram zie je ze wel eens voorbij komen van die prachtige landschap-plaatjes waar talloze filters overheen gegaan zijn om het perfecte plaatje te creëren. Nick Veenstra heeft dat niet nodig. Natuurlijk bewerkt hij zijn foto’s wel een beetje, maar er gaan filters overheen. Zijn werk is wat je buiten in de natuur ook ziet. Van violet, roze, oranje: de kleurenpracht is intens. “Een kwestie van goed kijken naar hoe overweldigend mooi de natuur is.” En op het juiste moment op de juiste plek zijn.

Diepe bewondering voor de natuur

Iets wat Veenstra past. Hij is op vakantie in IJsland als corona in 2020 in Nederland zijn intrede doet. Op het eiland fotografeert hij veel, ontwikkelt hij een diepe bewondering voor de immensiteit en kracht van de natuur en beseft hij hoe heerlijk hij het vindt om zich niet in de stad te begeven. “Ik ben geboren in Oosterwolde: ben letterlijk opgegroeid in een natuurrijk gebied, maar als kind was ik me daar totaal niet bewust van. Ik moest mee wandelen met mijn ouders en vond dat verschrikkelijk, want ik wilde liever voetballen.” Inmiddels woont hij alweer tien jaar in Leeuwarden en zoekt hij juist die natuur op waar hij vroeger geen oog voor had.

Al voor corona merkt hij dat de drukte van de samenleving en de technologische vooruitgang die erbij hoort, hem begint tegen te staan. “Natuurlijk heeft technologie zijn voordelen, maar ik merk dat het me niet bevalt dat we leven in een wereld die ontzettend snel gaat en vooral in de stad plaats vindt.” Dus besluit hij na terugkeer uit IJsland vaker de stad uit te trekken. Niet alleen vindt hij daarbij de rust die hij nodig heeft, hij herontdekt de schoonheid van het Friese landschap. “IJsland was natuurlijk spectaculair mooi, maar Friesland heeft ook veel moois te bieden.”

Boost door Corona

Zijn uitstap naar fotografie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Hij is altijd al visueel ingesteld. “Dat merkte ik toen we met onze band (The Future’s Dust, die overigens al een tijd geleden gestopt is) bezig waren met albumcovers en videoclips. Destijds heb ik er niks mee gedaan. Maar mijn vriendin, die zelf ook fotografeert, heeft me twee maanden voor onze reis naar IJsland een online fotografiecursus cadeau gegeven. Daarvoor fotografeerde ik sporadisch, maar deze vakantie en het feit dat al mijn werk door corona stil kwam te liggen, heeft me de boost gegeven hiermee door te gaan.”

De lockdown geeft hem de kans om tot bloei te komen. “Het was het perfecte moment om iets nieuws te leren. In die zin ben ik echt een autodidact. Het is fijn om theoretische kennis te hebben ter ondersteuning, maar ik leer het snelst door zelf wat te aan te kloten. Dat heb ik ook met muziek. Te veel theorie zorgt ervoor dat ik vaak in hokjes ga denken.” Dus stort hij zich anno maart 2020 op een nieuw project. “Ik gaf mezelf de opdracht om elke dag een nieuw beeld op Instagram te plaatsen. Dat heb ik dik een jaar gedaan.”

Liefde voor de Waddenkust

Niet alleen leert hij zichzelf als fotograaf beter kennen, ook herontdekt hij Friesland. Vooral de Waddenkust. “Daar ben ik graag met mooi weer en weinig wind. Ook al is het altijd min of meer dezelfde locatie, de kleuren, de wolken, de reflectie daarvan op het water en het water zelf, zijn nooit hetzelfde want het is altijd in beweging. Ik speel daar graag mee.”

Kijk op Nick’s Instagram voor meer indrukwekkende foto’s.

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00