Afbeelding
Foto: Marc de Fotogrraaf

Servies Maria Louise terug in ‘haar’ Princessehof

Cultuur

LEEUWARDEN - Een bijzonder Meissenservies is toegevoegd aan de Maria Louisezaal in het Princessehof. Het servies heeft toebehoord aan de voormalige bewoonster Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Het stadspaleis Princessehof in Leeuwarden, waar nu het Keramiekmuseum in is gevestigd, dankt zijn naam aan de prinses.

Het museum heeft de voorwerpen, met originele bewaarkoffer, in bruikleen gekregen van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Vanaf vandaag, donderdag 22 juli, is het te zien in de speciaal ingerichte zaal over het leven van prinses Maria Louise. Het servies is voor het Princessehof een sleutelstuk, een perfecte schakel tussen de prinses en de huidige functie van haar paleis. 

Kostbaar Meissen servies

In één van de vele vertrekken van het Princessehof zal dit ‘Saksische servies’ hebben gestaan. Het servies komt uit de beroemde fabriek in Meissen en behoort tot het vroegste Europese porselein. Het kostbare servies, met verguld zilveren onderdelen uit Augsburg en originele bewaarkoffer, is met de hand beschilderd met de destijds zeer modieuze chinoiserieën. Het ontwerp voor deze Chinees geïnspireerde voorstellingen is van de hand van de beroemde porseleinschilder Johann Gregorius Höroldt (1696-1775).

Oranjedynastie 

Sinds juni 2020 eert het museum Maria Louise met haar eigen zaal op de begane grond. Aan de hand van portretten, voorwerpen, tekeningen en een vertakte Oranje stamboom wordt duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. Het Meissen servies is toegevoegd aan deze presentatie. Aansluitend ademt haar voormalige eetkamer, nu ingericht als stijlkamer geheel volgens de barokke mode van toen, nog steeds de sfeer van een voormalig paleis. Het met stucwerk versierde plafond, de houten lambrisering en de gemarmerde schouw met vergulde spiegellijst behoren tot het oorspronkelijke interieur.

Videoprojecties  aria Louise was here

Deze zomer wordt er in Leeuwarden volop aandacht besteed aan de Nassaugeschiedenis en Maria Louise in het bijzonder. In de tuin van het Princessehof omvat het zomeravondspektakel Maria Louise was here videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk en een prikkelend voorprogramma. De videoprojecties, gemaakt door regisseur Jos van Kan en videokunstenaar Frouke ten Velden, schetsen een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. In het kader van de Nassauzomer kunnen bezoekers de hele zomer terecht bij diverse culturele activiteiten in Leeuwarden. Treed met stadswandelingen, lezingen, theater en mini-exposities in de voetsporen van Maria Louise en ontdek de fascinerende Nassaugeschiedenis van de voormalige hofstad.

Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 59 minuten geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 22 uur geleden
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00