Afbeelding
Foto: eigen foto

Fûgelwacht Grou zoekt dronepiloten voor opsporen nesten

Cultuur

GROU - Fûgelwacht Grou zoekt mensen die met drones willen vliegen om daarmee in kaart te kunnen brengen waar vogelnesten in het gebied liggen. De drones zijn in het bezit van een warmtecamera, wat helpt bij het zoeken naar de nesten.

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) heeft vorig jaar enkele drones aangeschaft die kunnen worden ingezet voor het opsporen van nesten. De drones zijn hiervoor uitgerust met een warmtecamera. Ook in het gebied van Fûgelwacht Grou is enkele keren een drone ingezet.

Bedoeld voor de nazorg van de nesten

Nu de eerste kieviten hun ei alweer hebben gelegd gaat Fûgelwacht Grou aan de slag met het opsporen van nesten middels de inzet van een drone. Niet iedereen mag zomaar met een drone vliegen: daar moet je een vliegbrevet voor bezitten. “Wij zijn verheugd dat we in ons wachtgebied een piloot in de persoon van Geert Baar hebben. Maar er zijn minimaal twee piloten nodig om met de drone nesten te kunnen opsporen: een voor het vliegen en een voor het bedienen van de warmtecamera”, laat Bonne Bruinsma van Fûgelwacht Grou weten.

Dronepiloten gezocht

“Wij zoeken daarom mensen die dronepiloot willen worden voor het opsporen van nesten. Naast de piloten blijft er een taak voor de nazorger. Wanneer een nest is gelokaliseerd moet de nazorger het nest markeren. Nazorgers blijven dus noodzakelijk voor de bescherming van de nesten.”

De drone heeft een groot voordeel boven het klassieke ’aaisykjen’: omdat de locatie van het nest bekend is, hoeft er niet te veel in het land te worden gelopen. Hierdoor worden minder (reuk)sporen gemaakt waarvan de predatoren gebruik maken.

Aanmelden? Kijk hier:

Heb je belangstelling of weet je iemand die dronepiloot wil worden, geef je dan op. Samen met Geert Baar gaan we dan aan de slag. Stuur je mail naar info@fugelwachtgrou.nl of bel naar Bonne Bruinsma 06-19762962.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 15 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 17 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00