Hans Jouta
Hans Jouta Foto: Johan Vogelzang

Hans Jouta brengt beelden tot leven

Cultuur

FERWERT - Wat zijn ogen, hersenen en hart registreren, vertalen zijn handen naar levensechte beelden van brons en cortenstaal. Beelden van Johan Cruijff en Bobby Haarms bij de ArenA, Europees politicus Viglius van Aytta (1507-1577), kaatslegende Hotze Schuil, schrijfster Nynke van Hichtum, Elfstedenschaatsers, Jan Riedstra (Cambuur), Riemer van der Velde (Heerenveen), Anita Andriessen en de Klaine Kaizer tot beelden van vliegende vogels en springende hazen. In feite kan hij alles maken.

Hans Jouta uit Ferwert: over hem gaat dit artikel. Galeries in Antwerpen, Utrecht, Haarlem en Earnewâld tonen en verkopen zijn vrije werk. Daarnaast werkt hij ook in opdracht. Zijn passie voor beelden van mens en dier, van levende persoonlijkheden die los lijken te komen van de grond, maakt zijn beelden tot levensechte standbeelden die op het oog zo kunnen weglopen of wegvliegen.

Hans is 54 en zijn hele leven al kunstenaar. Als kind maakte hij al van alles met het materiaal en het gereedschap in het metaalbewerkingsbedrijf van zijn vader. Zijn vader gebruikte de materialen vanwege het praktische nut voor zijn klanten. Hans ging ermee aan de slag voor de kunst, het beeld en het gevoel.

Aan de Kunstacademie Minerva in Groningen leert hij de fijne kneepjes van het kunstenaarsvak, waarna hij vanuit geboortedorp Ferwert dankzij de vele beelden in de regio Noardeast Fryslân een lokale bekendheid wordt. Van daaruit krijgt hij provinciale erkenning en sinds vorig jaar zelfs (inter)nationale bekendheid. Samen met vrouw Doete koopt hij een voormalige winkel in het dorp, wat tevens hun galerie wordt. Inmiddels zijn ze die ontgroeid en zijn ze verhuisd naar een grote loods aan de rand van het dorp, met uitzicht op de hoogste terp van Friesland: Hegebeintum.

In 2018 komt Hans weer een plateautje hoger als voormalig Europees voorzitter Herman van Rompuy op de Tweebaksmarkt bij het Leeuwarder provinciehuis, het beeld van de Fries Viglius van Aytta onthult. Viglius was belangrijk in het Europa van zijn tijd. “Van Swichum nei Gent, dêr waard hy de twadde man fan Europa”, zegt Hans bewonderend.

Zijn beeld van de wereldvermaarde voetbalvirtuoos Johan Cruyff, die sinds vorig jaar bij de ArenA (het voetbalstadion in Amsterdam) te bewonderen is, draagt uiteraard ook bij aan zijn bekendheid. Iedereen wil zien wat die Friese kunstenaar nog meer maakt en gemaakt heeft. Inmiddels is er alweer een mooie grote opdracht (met gepaste geheimhouding) en werkt Hans in zijn loods ook aan vrije werken die vrijelijk ontspruiten uit zijn eigen brein. Alles wat vrijelijk ontspruit uit zijn hart en hersenen heeft meestal met de natuur te maken. Met dieren uit die natuur. Dieren uit de regio vooral en zo af en toe eentje van daarbuiten. De sprekende levendigheid in de verstilling van zijn beelden is echt opvallend. Van het kleinste vogeltje, tot grootste aalscholvers tot zelfs het gezicht van kaatslegende Hotze Schuil. In alles schuilt karakter en levendigheid.

Hans ziet een ontwikkeling op natuurgebied die hem verontrust. “Aanst binne der mear bylden fan skriezen dan dat der nog echte skriezen op it lân binne.” Het is zijn passie voor het land, voor het leven, dat hem drijft. Het Friese platteland wordt steeds stiller, de landerijen steeds leger, de natuurlijke levendigheid moet weer terug. Hans is een pleitbezorger van het leven, op zijn manier.

“Der moat altyd beweging yn myn bylden sitte, ik wol wat ekstra’s leverje. Dêrom stiet Johan Cruyff ek op ien foet. Dan komt hy it bêst ta syn rjocht. De measte bylden fan keunstners steane op twa fuotten, dat is feiliger. De fûgels dy’t ik meitsje lykje ek altyd los yn de loft te fleane, wylst sy wol oan in raamwurk as sokkel fêstsitte moatte fansels.”

Zwaluwen, roodborstjes, aalscholvers en grutto’s waren vroeger normaal in het landschap, nu zijn ze uitzonderingen. “Komme de guozzen wol werom tink ik wolris as sy fuortfleane foar de winter? En de hazzen, bliuwe dêr noch wol wat fan oer? Sa stadichoan begjinne wy de priis te beteljen foar it feit dat wy de natuer sa ynrjochte hawwe dat it safolle mooglik produkten produseart.”

Hij benadrukt graag het mooie van natuur en mens en is positief ingesteld. Hij hoopt dat het tij van natuurvernietiging keert en dat hij op zijn manier een steentje/beeldje kan bijdragen. Hij geniet ondertussen van de mooie kanten en laat die graag zien. Ook bij corona ziet hij iets positiefs. “It hat hjir noch nea sa druk west op de seedyk mei minsken dy’t oan it kuierjen as fytsen binne en fan de romte en de frisse loft genietsje. It giet mei myn wurk ek sa moai as wat, ik kin noch wol even trochgean mei bylden meitsje.”

Afbeelding
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 4 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column gisteren
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00