Fries Museum in Leeuwarden.
Fries Museum in Leeuwarden. Foto: Fries Museum

Podcast ‘Voortborduren’ met feitjes en verhalen uit borduurkunst

Cultuur

LEEUWARDEN - Voor de nieuwe tentoonstelling Haute Bordure komt het Fries Museum met de podcast ‘Voortborduren’, vol verhalen en frustraties over de borduurkunst. In de podcast hoor je verhalen en frustraties van professionals en liefhebbers van de borduurkunst. Ook komen enkele pronkstukken aan bod uit de tentoonstelling, die vooralsnog vanaf 3 maart te zien is. 

De podcast is vanaf 13 februari te beluisteren via Apple, Spotify en op friesmuseum.nl/podcastwonderlijk universum van naald en draad. Podcastmakers Lieke van den Krommenacker en Alexander Weeber nemen je mee naar het wonderlijke universum van naald en draad, dat mensen al eeuwen met elkaar verbindt. Ster-couturier Edwin Oudshoorn gunt je een kijkje in de keuken van zijn Amsterdamse salon.

Productontwerper Floor Nijdeken laat met zijn borduurinstallatie zien hoe borduren een bindmiddel kan zijn tussen mensen. Borduurfanaat en medewerker van het Fries Museum Anne Knipping vertelt over nut, noodzaak én borduurvermaak door de eeuwen heen. En Elsa Nijhof, eigenaar van een handwerkwinkel, onthult waarom borduren als hobby juist garen spint bij een crisis.

Historie van vier eeuwen handgemaakt borduurwerk

Zodra de deuren weer open mogen is in het Fries Museum een grote tentoonstelling over borduren in de mode te zien. Haute Bordure toont kleding en accessoires die in Nederland zijn gemaakt of gedragen vanaf de 17de eeuw tot nu. Voor het eerst ontstaat een duidelijk beeld van de rol die handgemaakt borduurwerk, de bewerking van textiel met naald en draad, inneemt in de Nederlandse modegeschiedenis. 

In de tentoonstelling laat het museum zien hoe borduurwerk werd en wordt gebruikt om mee te pronken: van fluwelen, met gouddraad versierde schoenen uit 1620 tot een rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima.

Borduurinstallatie, masterclasses en publicatie

Rondom de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma ontwikkeld. Als het museum weer geopend is kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van Floor Nijdeken in de hal van het museum. Helemaal de smaak te pakken gekregen? 

Volg dan een van de masterclasses van Crafts Council Nederland, geschikt voor liefhebbers van textiel, mode en ambacht. Meer geïnteresseerd in verhalen achter borduurwerk? De publicatie bij de tentoonstelling is vanaf 13 februari te verkrijgen in de webshop van het Fries Museum.

Mogelijk gemaakt door een aantal fondsen

De tentoonstelling Haute Bordure wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en Margarethe Petronella Fonds, VSBfonds en Fonds 21. Enkele langdurige bruiklenen zijn afkomstig uit de collecties van de Ottema-Kingma Stichting en het Koninklijk Fries Genootschap. Enkele van de getoonde stukken zijn gerestaureerd met steun van Wassenbergh-Clarijs Fontein Stichting.

Het Fries Museum maakt deel uit van het samenwerkingsnetwerk van Modemuze. De samenwerking tussen partijen richt zich op kennisuitwisseling via modemuze.nl en het ter beschikking stellen van sieraden-, mode-, kostuum- en streekdrachtcollecties in Nederland en België. Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, BankGiro Loterij en Ir. Abe Bonnema Stichting.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 6 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00