Afbeelding
Foto: Ina Zijp

Kunstobjecten bij ‘Stof tot Nadenken’

Cultuur

Zestien Nederlandse kunstenaars doen er mee aan de expositie Stof tot Nadenken die je tot en met 6 september kunt gaan bekijken bij Museum Opsterlân in Gorredijk. De zestien Nederlandse kunstenaars hebben zich laten inspireren door één of meerdere objecten uit de textielcollectie van het museum.

Aanleiding voor de expositie Stof tot Nadenken was de wens om de uitgebreide textielcollectie van het museum, dat al jaren in depot bewaard wordt, onder de aandacht te brengen. Om een relatie te leggen tussen verleden en heden werden kunstenaars benaderd met de vraag zich te laten inspireren door objecten uit het textieldepot.

Spelen met vormen en technieken

De kunstenaars kozen kledingstukken, stoffen, merklappen, stoplappen, accessoires en motieven waarmee ze, elk op eigen wijze en in hun eigen vakgebied, aan de slag gingen. Voor een aantal kunstenaars waren de objecten aanleiding om te spelen met vormen, materialen en thematiek. De inspiratiestukken worden in de expositie getoond.

Ook de lockdown in verband met het Coronavirus had invloed op het werk. Antoinette Cremers heeft in de coronatijd een aantal gedichten geschreven en met lavendel op transparante chiffonzijde gedrukt: ‘Het ruikt heerlijk, geeft troost, is zacht en je mag het aanraken’.

Jasje van damast, wol en linnen

Louise Verhoef koos een heren jasje van spiegel damast, gevoerd met wol en linnen. Dit kledingstuk bracht haar op het thema ‘Identiteit’. Al geruime tijd houdt het thema “mensen in isolement in een verstedelijkte omgeving” haar bezig.

Dit onderwerp werd door de coronacrisis extra actueel. In haar schilderijen wordt het museumstuk getoond door een vrouwelijk naaktmodel en de naaktheid is hier en daar subtiel te zien.

Een fiere amazone

Wietske Lycklama à Nijeholt heeft zich laten inspireren door de sfeer en historie van de verschillende vitrines op de tweede verdieping van het Museum Opsterlân. Met deze sfeerimpressies in haar hoofd is kunstenares Wietske aan het werk gegaan met die materialen en die beelden die voor haar gevoel de sfeer van dit rijke verleden zo goed mogelijk weergeven.

Hierdoor ontstond haar beeld van een Amazone op een paard, die vanuit vanuit een hedendaagse blik naar de museumcollectie kijkt. De Amazone kijkt met veel respect naar het verleden en stapt behalve trots ook fier naar het heden. Voor de leden van kantklosgroep Kanteon waren zowel de beugeltassen als de bloemmotieven in diverse stukken van het museum aanleiding om vanuit hun vakmanschap in het kantklossen aan het werk te gaan met hun eigen creatieve inzichten.

De zestien kunstenaars zijn: Antoinette Cremers, Alie Popkema, Carola Mokveld, Corry Hofstee, Ditte Velink, Doorlene van Tienoven, Ina Zijp, Ineke Carolus, Lia van de Zande, Louise Verhoef, Magda ten Hoope, Marian Naron, Marjo van de Kuit, Ria Dokter, Riet Delescen en Wietske Lycklama à Nijeholt.

Afbeelding
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 5 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 19 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column gisteren
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00