We zullen 9/11 nooit meer vergeten
We zullen 9/11 nooit meer vergeten

Gebeurtenissen die ons leven veranderden; een tijdlijn

Cultuur

FRIESLAND - We weten nog niet hoe deze coronacrisis onze samenleving gaat veranderen, maar we weten wel dat we dit nooit gaan vergeten. Elke generatie wordt getekend door zo’n gebeurtenis. Van de Tweede Wereldoorlog, de moord op JFK, de maanlanding, 9/11, de aanslagen op Charlie Ebdo tot nu, de coronacrisis. RondOm dook de geschiedenis in.

Mei 1940 tot mei 1945
De Tweede Wereldoorlog

In mei 1940 bezetten Duitse troepen onze provincie. De nachtmerrie van vele burgers was werkelijkheid geworden. Er zullen niet veel mensen meer over zijn die zich de bezetting of bevrijding nog kunnen herinneren, maar zij zullen ongetwijfeld vaak stil staan bij dat moment. Hou zouden zij zich gevoeld hebben? Moesten zij ook even thuis blijven zonder precies te weten wat het gevaar was? Nu kunnen we de verhalen nog van echte ooggetuigen horen, over een paar jaar is dat verleden tijd. Gelukkig staan we elk jaar nog op 4 mei stil bij de verschrikkingen van de oorlog en vieren we op 5 mei de vrijheid. Dit jaar zal het anders zijn, maar we mogen ontzettend blij zijn dat we de tijd van de wereldoorlog achter ons hebben kunnen laten.

1 februari 1953
Watersnoodramp in Zeeland

Pas een dag na de watersnoodramp kopte de Leeuwarder Courant met: "Springvloeden teisteren ons land". Het is gek om stil te staan bij het feit dat nieuwsvoorziening in die tijd veel langzamer ging dan nu. Zonder internet was je afhankelijk van de krant en de radio. Ondanks dat in Friesland nauwelijks de gevolgen van de Watersnoodramp te voelen waren, zullen Friezen ongetwijfeld vol verbazing naar de foto's uit die verre provincie hebben gekeken. De angst voor de zee, die ook Friezen teistert, zal zeker aangewakkerd zijn. 

22 november 1963
De moord op John F. Kennedy

John Kennedy was ook in Nederland een populaire politici en er waren vele mensen die zijn daden als president op de voet volgden. Toen bekend werd dat hij op gruwelijke wijze vermoord was tijdens een ritje in Dallas, zouden velen hun adem in hebben gehouden. Het was één van de eerste politieke moorden in het Westen na de Tweede Wereldoorlog en veel mensen hadden nooit verwacht zoiets weer te hoeven meemaken. JFK stond voor verandering en zijn dood zorgde ervoor dat veel mensen, vooral jongeren, voor even de moed verloren.

20 juni 1969
De eerste maanlanding

Niet alles wat zich heeft afgespeeld in het verleden hoeft tragisch te zijn. Ook veel mooie herinneringen staan in ons geheugen gegrifd. De maanlanding was daar ongetwijfeld één van. Hadden we toen ooit verwacht dat er iemand op de maan zou staan? Het indrukwekkende moment was daarnaast ook nog eens op tv te volgen en toen Neil Armstrong, de eerste man op de man, die legendarische woorden uitsprak vielen we allemaal een beetje uit onze stoel. 

9 november 1989
De val van de Berlijnse Muur

Na de Tweede Wereldoorlog was Europa in tweeën verdeeld. In het oosten had je de Sovjet-unie en de DDR, communistisch van regime. In het westen had je de BRD, democratisch van aard. Jarenlang was er spanning tussen deze twee gedeelten van één land en het liep zo hoog op dat er zelfs een echte, fysieke muur tussen de DDR en de BRD werd gezet. Hoewel overal in Duitsland een fysieke grens kende, in de vorm van hek of prikkeldraad, rees er in Berlijn een enorme stenen muur uit de aarde. Iedereen die die muur wilde oversteken vond de dood. Op 9 november viel de muur dan eindelijk. Families die elkaar jaren niet hadden gezien konden elkaar weer omhelzen. De val van de muur was een feest van samenkomst en betekende het einde van de koude oorlog die de hele wereld had verdeeld. Er kwam weer hoop

4 oktober 1992
De Bijlmerramp

Dat er in Nederland een vliegtuigramp zou gebeuren die een hele wijk zou platleggen, dat had niemand verwacht. In welke tijd je ook leeft, je groeit op met het idee dat erge dingen alleen ver weg gebeuren. Dat zo'n enorme ramp zou kunnen plaatsvinden in ons eigen landje, in onze eigen tuin, dat heeft veel mensen aan het denken gezet. Het idee dat je veilig bent wordt je afgenomen en hoewel de kans ontzettend klein is dat er nogmaals zo'n ramp voltrekt blijf je toch denken: dat had hier ook kunnen gebeuren. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de vuurwerkramp in Enschede, die nog geen 10 jaar later gebeurde. Ook deze ramp staat in onze geheugen gegrift. 

11 september 2001
9/11

Een dag die niemand zou vergeten. Uit de VS kwamen verhalen over meerdere terroristische aanslagen. De TV's werden massaal aangedaan, in paniek vluchtte iedereen naar huis. Niemand wist precies wat er aan de hand was. Was het oorlog? Waren wij in Nederland veilig? Het duurde een tijdje voor de stof was gaan liggen en we écht doorhadden wat de gevolgen waren van deze gruwelijke daad. Volgens deskundigen heeft 9/11 veel meer impact dan wij misschien doorhebben. Een hele generatie jonge Amerikanen (maar natuurlijk jongeren over de hele wereld) voor altijd getekend. 

7 januari en 13 november 2015
Aanslagen in Frankrijk

In het begin van 2015 werd de wereld opgeschrikt door een verschrikkelijke aanslag op een krant in Frankrijk. Wat we niet hadden kunnen verwachten was dat dit het begin was van een aantal jaren met veel terroristische activiteiten in Europa. Charlie Ebdo heeft iedereen getekend omdat er opeens een vijand was die niet alleen in het verre Oosten was, maar ook dichtbij. In Parijs, een stad waar velen van ons zijn geweest, met school, met onze partner of onze familie. In november kwam daar nog eens een serie van aanslagen bij. Miljoenen mensen zaten die nacht voor de buis, zoekend naar meer informatie. 

Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 20 uur geleden
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen gisteren
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00