woensdag 1 april, 2020 09:24
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
"Ik vond het boek indrukwekkend, leerzaam, spannend, soms ook grappig en droevig"
"Ik vond het boek indrukwekkend, leerzaam, spannend, soms ook grappig en droevig" (Foto: )

Het achtste leven (voor Brilka)

  Cultuur

7 tot en met 15 maart is het topdrukte in boekwinkels en bibliotheken. Het is namelijk Boekenweek. Is die week u ook helemaal ontschoten? Geen paniek, het is nog niet te laat, in Rondom Heerenveen deelt Nynke de Vries, winkelchef boeken bij Binnert Overdiep, dat haar favoriet 'Het achtste leven (voor Brilka)' van Nino Haratischwili is.

"Mijn favoriete boek is “Het achtste leven (voor Brilka)” van Nino Haratischwili. Deze, in 2017 in het Nederlands verschenen literaire roman, is het eerste boek van deze van oorsprong Georgische schrijfster dat in het Nederlands vertaald is. Eind 2019 verscheen “De kat en de generaal”.

Het achtste leven (voor Brilka)” is een familiegeschiedenis en een geschiedenis van Georgië en Rusland ineen. Het omspant acht levens van de Georgische familie Jasji tussen 1906 en 2006. Het verhaal begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig een gevaar.

Niza is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Zij woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, maar ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka.

Ik vond het boek indrukwekkend, leerzaam, spannend, maar soms ook grappig en droevig. De combinatie van geschiedenis van een land met geschiedenis van een familie maakte het boek zo bijzonder. Het boek boeide elke bladzijde van de dik 1200 bladzijdes.

Stasia is waarschijnlijk wel mijn favoriete personage uit het hele boek. Ze is mooi, heeft een fijn karakter en het is mooi om haar door het verhaal heen te zien op bloeien ondanks alle narigheid waar ze mee te maken krijgt. Maar ook de andere hoofdfiguren in het boek nemen je mee in het verhaal ik leefde met iedereen mee.

Passage uit boek:

Had de warme chocola die hij al die maanden zo enthousiast voor haar had gemaakt, het ongeluk in gang gezet? Was de drank soms zo lekker dat hij niet genuttigd kon worden zonder er een hoge prijs voor te betalen? Schonk hij de mensen die ervan proefden zoveel geluk en zelfvergetelheid dat de realiteit zich vervolgens des te ongeremder op hen moest wreken? Rustte er soms zelfs een vloek op?

Het boek is het fijnst om te lezen in een vakantie, zodat je helemaal in het verhaal kunt duiken. Ook is het een aanbeveling om er een warme chocolademelk bij te drinken.

(Uiteraard) hebben we Het achtste leven (voor Brilka) en De kat en de generaal van Nino Haratischwili op voorraad in onze boekwinkel en is het te bestellen via www.binnertoverdiep.nl.

Meer berichten
 
CustomHtml_3