zaterdag 19 september, 2020 21:03
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

In 2020 twintigjarig jubileum van het lied Wêr Bisto

  Cultuur

Het is dit jaar exact twintig jaar geleden dat Twarres een geweldige hit scoorde met Wêr Bisto, de tot nu toe eerste en enige Friestalige nummer 1-hit in Nederland. Ook in België en Suriname overigens. Zangeres Mirjam Timmer: "We gaan er dit jaar uitgebreid aandacht aan besteden. Hoe dat eruit gaat zien wordt later dit jaar duidelijk." Zodra bekend wordt, in welke vorm er nationaal aandacht aan wordt besteed, zal ook Rondom het melden. Ook het nieuwste album zal dit jaar uitkomen.

Het is mooi dat Twarres na zoveel jaar nog altijd een bekende naam heeft in Nederland. Mirjam vindt het nog altijd fijn om zoveel jaren na dato nog altijd Wêr Bisto te zingen. "Mensen vragen erom en ik vind het zelf ook nog altijd een prima lied." Het thema van de verloren vader en de manier waarop hij vertrok, is helaas nog altijd actueel.

Dit jaar nieuw album
In de beginperiode zong ze samen met Johan van der Veen, tegenwoordig is Kristian Dijkstra haar mede-zanger. Ook met hem zingt ze mooie meerstemmige liederen. "We zijn druk bezig met een nieuw album vol frisse nieuwe liedjes en zitten middenin het creatieve proces. Wanneer het gaat verschijnen kan ik nu nog niet zeggen, dat is altijd lastig." Het is klaar wanneer het klaar is, wanneer het gevoel goed is.

Samen met Han Koreneef – bekend van zijn samenwerking met Marco Borsato – is ze aan het schrijven en componeren. Van vrolijkheid tot verdriet, allerlei emoties zullen er waarschijnlijk in het nieuwe album voorkomen. Het kan nog alle kanten op. "Misschien ga ik wel een lied maken over mijn hond Jesse. Hij is zo'n blije lieve hond, hij is echt geweldig. Hij heeft ook nog eens humor, is super slim."

"Jesse is nu vier jaar en hij heeft mij echt uitgezocht. Hij ging op mijn voet zitten en voelde zich meteen thuis bij mij. Hij gaat ook heel lief om met mijn twee poezen, daar word ik ook vrolijk van. Naar hen kijken is zo leuk, dat is soms mooier dan naar een film kijken."

Genieten, ondanks tinnitus
Mirjam geniet van hen, met volle aandacht en volle teugen. Zoals ze ook van het leven geniet, met alle ups en downs en alles wat erbij hoort. Van haar tinnitus (oorsuizen) probeert ze ook iets 'moois' te maken, voor zover dat kan. "Het gaat niet weg, dus ik probeer het te omarmen. Het is een constante hoge toon. Als ik met iemand een gesprek voer, moet ik me goed concentreren om alles goed te verstaan. Dat kost best veel energie. Daarom heb ik thuis vaak de radio aan, om me iets af te leiden van het tinnitus-geluid."

Ze geniet van haar huis op het Friese platteland, van de ruimte, van haar eigen plek. "Een eigen bubbel hebben is toch wel prettig, even lekker je eigen plekje." Na optredens her en der in Nederland is het heerlijk thuiskomen. Haar Friese en Engelstalige liedjes lenen zich ook uitstekend voor een buitenlands avontuur zou je zeggen. Zelfs haar Fries klinkt goed over de landsgrenzen. Wêr Bisto deed het bijvoorbeeld in Wallonië, het Franstalige deel van België – erg goed.

Druk 2020 voor de boeg
Of ze wel eens nadenkt over een buitenlands muzikaal avontuur? "Dit jaar staat het maken van het album en het twintigjarig jubileum van Wêr Bisto op het programma dus heb ik er nu nog geen tijd voor. Maar wie weet, over een paar jaar zou het best eens wel eens leuk zijn, als de tijd er rijp voor is."

Zomaar even per ongeluk een hit scoren in het buitenland kan niet? "Je moet van tevoren wel een goed plan hebben over hoe je dat gaat aanpakken", zegt ze. Voorlopig heeft ze het nog druk genoeg met haar werk en leven als muzikant in Nederland. Dat is op zich ook al prachtig voor een Fries meisje, tegenwoordig Friese vrouw van 37. Die op haar zeventiende die grote hit scoorde en op zo'n vroege leeftijd al een bekende Nederlander werd.

Leven zoals bij je past
Het is haar gelukt bekende Nederlander te zijn met toch nog ruimte voor zichzelf, met haar eigen leven afgeschermd van de spotlights. Leven zoals zij dat wil. Heerlijk. Op haar tiende schreef ze al haar eerste liedjes en oefende met gitaar en piano, op haar zolderkamer. Ze voelt zich er prettig bij, bij het componeren, het leven in de eigen bubbel, iets moois maken, iets maken met gevoel, iets maken waar iemand anders zich ook herkent en iets bij voelt: het overbrengen van een gevoel en verhaal.

Alledaagse dingen en gevoelens die iedereen herkent transformeert ze naar literaire woorden en zinnen tot lekkere blije pakkende woorden en zinsneden. "Muziek maken is toch echt wel mijn ding", lacht ze. Met 2020 als prachtig markant jubileumjaar voor de boeg, met nationale aandacht voor Wêr Bisto en een aanstaand nieuw album.

Meer berichten