Afbeelding

Optimistisch blijven

Column

Vorig jaar keken we terug op een jaar dat vrijwel helemaal in het teken stond van Corona. 2020 was een jaar vol met ontwikkelingen en maatregelen rondom dat vermaledijde coronavirus: hoe zou je de besmettingen onder controle kunnen krijgen? We raakten in een ‘anderhalvemeter’-samenleving en uiteindelijk sloten we het jaar af met een lockdown. Het was een jaar vol onmogelijkheden. Maar ook een jaar van ‘alleen samen’, waarin we leerden om pas op de plaats te maken, een jaar van warmte en zorg voor de ander. En waarin we hoopten op een beter en nieuw jaar. 

Inmiddels is ook dát jaar, 2021, bijna achter de rug. Het leek maar al te vaak op 2020. Hoopvol dachten dat we dat we door vaccinaties wel uit de pandemie zouden geraken. En positief waren we over de mogelijkheden die dat gaf over sporten, horeca, cultuur, werk en vakanties. Iedereen leek optimistisch en positief 2021 in te gaan. 

Helaas is 2021 ook een jaar waarin een tweedeling in de maatschappij leek te ontstaan. Wij tegen zij, hard tegen hard…  Vooral via de sociale media en in de vele talkshows zien we dat het zo gemakkelijk is om te wijzen naar de ander. Naar hem of haar met een andere mening. Het lijkt of iedereen epidemioloog, politicus of viroloog is. 

Gelukkig is er ook de andere, de fysieke wereld. Daar zie ik vooral dat men graag een stapje harder doet voor de ander, elkaar helpt bij boodschappen of een klus buitenshuis. We maken een praatje op straat, genieten van het samen zijn in een cafeetje of op het voetbalveld. We zoeken en vinden elkaar. Laten we vooral ons best doen om elkaar te blijven vinden en in verbinding te blijven. Met die positieve insteek kunnen we 2021 ook wel uitluiden.

En laten we nu 2022 nog net iets positiever instappen. Niet alleen zwart-wit denken; er zijn zoveel kleurnuances die bij ons passen. Het glas half-vol of half-leeg? Het gaat om de smaak van de inhoud. De wereld hoeft niet verdeeld te zijn: het overgrote deel van de inwoners is dat ook niet. Zij denken graag mee over wat er in hun eigen omgeving belangrijk is.

Welke onderwerpen dat zijn, zullen we in het komende jaar ook nadrukkelijker zien. In maart immers zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het uitgelezen moment om te laten zien wat u dichtbij huis belangrijk vindt. Waar kan de gemeente verder aan werken, wat moet een nieuwe gemeenteraad en het college oppakken? U heeft, als inwoner van deze gemeente, in 2022 écht de mogelijkheid om uw stem en uw mening te laten horen over wat in uw directe omgeving belangrijk is. 

Laten we samen de schouders zetten onder een optimistisch nieuw jaar! 

Tjeerd van der Zwan, Burgemeester
gemeente Heerenveen

Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 42 minuten geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen gisteren
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00