Linda Vermeeren volgt ademhalingstherapie bij Healthy Breathing en neemt je mee op ontdekkingstocht.
Linda Vermeeren volgt ademhalingstherapie bij Healthy Breathing en neemt je mee op ontdekkingstocht.

Column Linda: De mond gesnoerd

Column

Tijdens mijn burn-out een paar jaar geleden maakte de bedrijfsarts de vergelijking tussen mij en een Formule 1-auto. Ik werkte toen al ruim zestien jaar als Formule1-verslaggever dus hij had zijn verhaaltje goed aangepast aan wie hij voor zich had zitten. Hij zei: “Linda, ook Formule 1-auto’s moeten af en toe stoppen om banden te wisselen en bij te tanken. Dat er sinds 2010 niet meer bijgetankt wordt tijdens een Grand Prix hield ik maar wijselijk voor me. Hij wilde me immers duidelijk maken dat ook ik af en toe moet stoppen om op te laden. Goed, die les heb ik toen wijselijk geleerd. Ik wandel regelmatig, mediteer en staar soms gewoon een tijd lang naar de wolken.

Maar het aard van het beestje verander je niet zo maar. Ik wil graag snel. Met alles. Dus vond ik het zowel grappig als confronterend dat ademtherapeut Anna Postma mij wees op mijn te snelle ademhaling. Ze vertelde me bovendien dat snelle denkers en doeners (waar ik me ook onder schaar) vaak ook snelle praters zijn. En snelle praters willen maar een ding: in hun enthousiasme snel hun verhaal delen. Ademhalen doen we daarna wel. Toch?

Tijdens mijn ademhalingstraject bij Anna kwam ik er namelijk achter dat ik in een gesprek regelmatig een extra teug adem moet halen omdat ik in anders in ademnood kom. Dus kwam Anna met een paar simpele trucjes. Tijdens een gesprek tussendoor heel bewust even je mond sluiten en je focussen op je ademhaling. Oefenen door een kinderboek voor te lezen. Dat zijn korte zinnetjes waardoor er automatisch rustpauzes zijn en die pauzes moeten een gewoonte worden. En dat realiseer je je alleen door bewustwording en oefenen. Voor dat laatste gaf ze me nog meer huiswerk mee in de vorm van een rol medische tape. Ik moet voortaan voor het slapen gaan mijn mond dicht tapen. Door het gebruik van een stukje tape oefen ik slapend met door mijn neus te ademen. Door je mond ademen kan namelijk gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals slaapapneu, ernstige vermoeidheid, stressklachten en pijnlijke spieren. Ik plakte een klein stukje witte tape verticaal over mijn mond, zodat ik in geval van paniek in ieder geval nog via de zijkanten van mijn mond kon ademen. Sexy is anders. Een vriend die ik een foto appte, lachte me uit. En ik? Ik zeg niks. Voorlopig is mijn mond gesnoerd.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00