Ed van Dijk.
Ed van Dijk.

Column Ed van Dijk: Cultureel licht aan eind van tunnel

Column

Vaak wordt tegenwoordig de vergelijking gebruikt met de bekende tunnel waar we even doorheen moeten. De coronatunnel waar we langzaam het horizonlicht zien gloren. Als we woordvoerders, statistieken en de virologen moeten geloven kunnen we over een paar maanden ons weer wat vrijer bewegen.

Kunnen we straks weer samen exposities bezoeken, de sfeer en gezelligheid van het theater beleven en ons laten onderdompelen in het schuim van kleine en grote festivals? Ondanks enkele doem- en complotdenkers lijkt het erop dat we de komende maanden geleidelijk weer kunnen genieten van het volle culturele leven om ons heen.

Een mens is geboren om te ontdekken, te experimenteren, nieuwe ideeën op te doen en samen te genieten van culturele activiteiten en elkaar. Ideeën en activiteiten zijn er volop. Groots, uitdagend meeslepend is bijvoorbeeld het project BOSK. Een wandelend bos van meer dan duizend bomen dat zich in honderd dagen in 2022 door de Leeuwarder binnenstad beweegt. BOSK is een van de projecten van Arcadia (www.arcadia.frl).

Het is een spannend en duurzaam project in 2022 als vervolg op Leeuwarden-Fryslân 2018. Naast dit grote project is er ook licht aan het einde van de tunnel voor vele kleinere particuliere projecten die, veelal zonder subsidie, onze volle aandacht verdienen.

Uiteraard valt dan meteen het nieuwe Kanselarij-WTC Hotel project op met zijn maandelijkse veelal vrij toegankelijke zondagmiddag concerten. Muziekbeleving voor jong en oud in een gezellige ambiance (www.artconnectionexpo.nl). Het nieuwe culturele tunnellicht is echter, na alle corona ellende, ook al op korte termijn te zien bij de opening van het nieuwe cultuurseizoen met de grote kunstmarkt Art Leeuwarden op het Zaailand te Leeuwarden op 3 juli.

Veel kunstenaars kunnen na vele maanden opsluiting in hun atelier aan een breed publiek eindelijk hun artistieke producten laten zien. Er is voor enkele kunstenaars nog plaats op de kunstmarkt.

Art Connection
Ed van Dijk

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 5 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 11 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 13 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00