Afbeelding

Column Désirée van Dijk-Attema: Groepsimmuniteit

Column

Ik las vanmorgen in de Leeuwarder Courant dat de Waddeneilanden streven naar groepsimmuniteit. Vorig jaar riep dat woord nog heftige reacties op. De indruk was gewekt dat we door ziek worden tot groepsimmuniteit zouden komen. Groepsimmuniteit ontstaat doordat een groot deel van de mensen geïnfecteerd is geweest en zo antilichamen heeft opgebouwd of omdat je gevaccineerd bent. Op datzelfde moment lagen verpleegafdelingen en ic’s vol met ernstig zieke mensen. Er was gebrek aan beschermingsmiddelen, de discussie over nut en noodzaak van mondkapjes laaide op en er waren nog geen vaccins beschikbaar.

Steeds meer landen introduceren een vaccinatiepaspoort; een bewijs waarmee mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, recentelijk negatief zijn getest of volledig hersteld zijn en dus immuun. Met zo’n paspoort zouden we weer gemakkelijker kunnen gaan winkelen, uit eten gaan of naar het buitenland kunnen reizen. Ik heb inmiddels mijn eerste prik gekregen. Toen de uitnodiging in de brievenbus lag, voelde ik opluchting en was ik echt blij. Ik heb COPD en moet een besmetting met dit virus liever niet doormaken. De beslissing om de vaccinatie te halen was ook daardoor gemakkelijk genomen. Het risico op complicaties bij besmetting is voor mij veel groter dan het eventuele risico op bijwerkingen. De pijnlijke arm had ik er heel graag voor over.

Langzaam verandert het leven weer. Ik zat op een terras op de Nieuwestad in Leeuwarden en verbaasde me erover hoe snel dat gaat. Mensen die op een tafeltje moesten wachten staan dichtbij elkaar gezellig te praten. Tafels met meer dan twee personen, bediening die dichtbij komt. Het is misschien niet verstandig, maar wat is het heerlijk om weer bij elkaar te zijn.

De afgelopen maanden heb ik me weleens afgevraagd of je zo gewend bent aan de maatregelen dat ze blijvend inslijten in je bestaan. Weken geleden kon ik me niet voorstellen dat ik zou nadenken over een vliegreis naar een warm vakantieland. Nu denk ik heel voorzichtig, waarom niet, ik ben in juni toch volledig gevaccineerd? 

Voor nu is het vooral verstandig blijven, ‘s ochtends een schoon mondkapje pakken, veel handen wassen, afstand houden en voorzichtig vakantieplannen maken.

Désirée van Dijk-Attema

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 11 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 13 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00