Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column Melissa: Rennen voor mijn vader en de Nierstichting

Column

Mijn vader rent elke week drie keer een marathon. Maar nog voor hij kan starten is zijn batterij al leeg door de auto-immuunziekte ITP en tijdens de wedstrijd wordt hij geteisterd door zware jichtaanvallen. Hij finisht als hartpatiënt met de Ziekte van Bechterew en diabetes. Na de marathon ploft hij op de bank om uit te rusten en twee dagen later loopt hij die hele marathon opnieuw, en opnieuw, en opnieuw.

Die marathon is natuurlijk niet echt, of tenminste, niet zoals je die wel eens op tv hebt gezien. Deze marathon heet dialyse en wordt in Nederland gerend door ongeveer 6.200 mensen, waarvan mijn vader eentje is. Zij zijn afhankelijk van nierdialyse. Voor mijn vader betekent dat drie keer per week hemodialyse in Nij Smellinghe, het ziekenhuis in Drachten. Wetenschappers schatten in dat de impact op het lichaam van een nierpatiënt tijdens dialyse even groot is als de impact op een lichaam wanneer die een marathon rent. Stel je dat eens voor.

Het enige alternatief voor nierpatiënten is transplantatie, maar de wachtlijsten zijn lang. Gemiddeld moet een dialyserende nierpatiënt drie jaar wachten op een nieuwe nier. Dat is drie jaar lang, drie keer per week een marathon lopen. Dat duurt lang. Voor sommige mensen té lang. Volgens de Nierstichting stierven in 2019 67 mensen op de wachtlijst voor een nier. En er gingen 112 mensen van de wachtlijst af, omdat hun conditie zo verslechterde dat ze een transplantatie niet meer aan konden.

Dialyseren is een extreem zware behandeling voor mensen die wachten op een nieuwe nier. Daarom is onderzoek heel belangrijk. De Nierstichting zet financiële middelen in om onderzoek naar nieuwe behandelingen en medicijnen te bekostigen om zo het leven van nierpatiënten te verbeteren. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een draagbare kunstnier, zodat patiënten minder snel afhankelijk worden van dialyseren en langer gezond kunnen blijven terwijl ze wachten op een nieuwe nier.

Daarvoor is natuurlijk geld nodig. Dit jaar organiseert de Nierstichting, samen met de Bart de Graaf Foundation (Bart de Graaff was zelf ook nierpatiënt) de Dag van Bart. Een sportieve uitdaging om geld op te halen voor deze twee goede doelen. Ik loop dit jaar ook mee, want ik heb persoonlijk gezien hoe verwoestend deze ziekte is. Ik denk niet dat de vijf kilometer die ik ga rennen vergelijkbaar is met de marathon van mijn vader. Maar zwaar wordt het wel.

Wil jij me steunen? Scan de QR-code of ga naar
www.bit.ly/ikwilsteunen en help mee!

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00