Uitzendcontracten zijn ingewikkeld, arbeidsjurist Roderik Mol weet wat uw rechten zijn en helpt!
Uitzendcontracten zijn ingewikkeld, arbeidsjurist Roderik Mol weet wat uw rechten zijn en helpt!

Gedoe op de werkplaats?

Column

Column van Roderik Mol van CNV Vakmensen Noord

Zelden was het bij het CNV Regio Friesland drukker dan in de afgelopen maanden. En ik vermoed dat de rest van het jaar hetzelfde zal zijn. De ontslaggolven verwacht ik in het najaar.

Veel werknemers lopen nu al tegen problemen op en als vakbond proberen we de mensen zo goed mogelijk te helpen. En vaak lukt dat met succes.

In het begin van de coronacrisis was het de vloer is lava spelen met uitzendkrachten. Werkgevers wisten niet hoe snel ze ervan af moesten. Waarbij opviel dat uitzendcontracten ingewikkeld zijn. Ook voor een arbeidsrechtjurist is het elke keer weer driemaal lezen wat er precies bedoeld is. Voor iemand die gewoon een echt vak geleerd heeft vaak niet te doen. Vaak zag ik mensen die zonder iets naar huis gestuurd waren terwijl ze volgens hun contract nog gewoon rechten hadden. Ik zal jullie mijn top 4 van ‘coronazaken’ geven.

Met stip op nummer 1: de transitievergoeding. Die wordt gemakshalve door veel werkgevers vergeten. Iedere werknemer die niet zelf ontslag neemt heeft in principe recht op de transitievergoeding. Voor mij was het 1 belletje richting deze werkgevers en hen wijzen op de betaalplicht. Ik kan je zeggen: ze betaalden allemaal meteen. Let er wel op dat je een transitievergoeding binnen drie maanden na het ‘ontslag’ aankaart.

Op twee staat het contract dat nog helemaal niet was verstreken. Ik heb verschillende mensen kunnen vertellen: ‘ze kunnen je niet zomaar naar huis sturen, je hebt nog een contract’. Let ook hier op de termijn, als je zomaar naar huis wordt gestuurd en dit niet lijkt te kloppen, moet je dit binnen 2 maanden aankaarten!

Op nummer drie staat het (verplicht) opnemen van vakantiedagen. Er waren nogal wat werkgevers, ook uitzenders die zeiden, neem nu je vakantiedagen op! Maar zo werkt de wet niet. Vakantie wordt vastgesteld conform de wensen van werknemer! Natuurlijk mag je als je een goeie relatie met je werkgever hebt ervoor kiezen om dagen op te nemen om hem zo te helpen. Maar dat hoef je niet, jij bepaalt!

Nummer vier is het min max contract. Je hebt een contract voor bijvoorbeeld minimaal 4 uren en maximaal 40 uren. Er waren nogal wat werkgevers die zeiden, ik ga nog maar 4 uur betalen. En ook hierin heb ik verschillende mensen kunnen helpen door het gemiddeld aantal uren dat normaliter gewerkt werd op te eisen. Daarbij viel op dat velen ook geen verplicht aanbod urenomvang, sinds de invoering van de wet WAB verplicht ,hadden gekregen. Let hier dus op en neem anders contact op met CNV Vakmensen Friesland. De mensen van CNV Vakmensen Friesland staan voor werknemers klaar, ook als niet lid kun je gewoon even bellen voor een vraag. Wordt het ingewikkelder dan vragen we je om lid te worden.

Mijn advies: bel ons als je de komende maanden ergens tegenaan loopt, een eerste advies is altijd mogelijk. Je kunt mailen naar Roderik Mol, mailadres: flexwerkersnoord@cnvvakmensen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 13 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00