Help ik moet volwassen worden! | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Heerenveen en omstreken
vrijdag 22 januari, 2021 03:28
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

Help ik moet volwassen worden!

  Column

"Volwassenen, hoe in vredesnaam doen jullie het?" Ik zou die uitroep bijna op mijn lichaam kunnen tatoeëren, zo vaak spookt hij rond in mijn gedachten. Vorig jaar juli studeerde ik af en tot dan toe was mijn leven eigenlijk vrij simpel. Ik ging naar school, ik had weekend en ik had vakantie. Niet dat ik destijds geloofde dat ik een luizenleventje had. Nee hoor, wat was mijn leven zwaar. Te veel tentamens, te veel vrienden, te veel feestjes en te veel afleveringen van mijn favoriete serie.


Zoals ik in mijn vorige column schreef is mijn baan bij Rondom Vandaag mijn eerste 'grote-mensen-baan'. Natuurlijk heb ik wel gewerkt, ook als journalist, maar dat waren altijd bijbaantjes of vrijwillige functies. Nu moet ik mij daadwerkelijk om half negen melden op kantoor en ben ik zoet tot minstens vijf uur. Ik weet niet hoe ik het hebben moet?!? Wanneer spreek ik dan met vrienden af? Wanneer ga ik langs bij oma en opa? Wanneer bel ik de dokter, loop ik met de honden, lees ik een nieuw boek? Ik mis de tijd dat ik gewoon een beetje lanterfantend door het leven kon gaan.

Ik heb het nog makkelijk ook! Ik werk niet full-time en woon nog bij mijn ouders. Zij koken voor me, doen de was en als ik mij dreig te verslapen komt mijn vader stommelend de trap op om mij wakker te maken. Ik schaam mij dat ik zo verlang naar de tijd dat ik geen enkele verantwoordelijkheid had. Is dat gek of is dat normaal? Hoe doen de 'echte' volwassenen dat? Zij moeten ook nog een huis schoonmaken, voor de kinderen zorgen, hun hypotheek afbetalen, hun tuin onderhouden. Zitten er bij jullie 30 uren in een dag of hebben jullie recht op één extra dag per week? Ik snap er niets van!

Tuurlijk, ik moet het nog leren. Ik moet nog leren hoe je als een volwaardige volwassenen meedraait in de maatschappij. Ik had niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn. Hoe kon ik dat ook weten? De eerste 22 jaar van mijn leven was ik een schoolgaand persoon. Er was altijd een volgende stap. Groep zes, groep acht, de middelbare school, het examenjaar, hoger onderwijs, stage, afstuderen. Alles in hapklare stukken verdeeld.

Nu ervaar ik een gekke leegte. Tot de horizon nog een enorm eind te gaan, gelukkig maar, maar wat kom ik tegen? Kan iemand mij vertellen wat de volgende stap is?

Melissa is redacteur van Rondom Vandaag. Net afgestudeerd geniet ze van haar nieuwe 'grote-mensen' baan en van haar familie, vriendin, vrienden en viervoeters Djesto en Milo.

Meer berichten