woensdag 26 februari, 2020 17:20
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Désirée van Dijk - Attema
Désirée van Dijk - Attema (Marieke Balk Fotografie)

#DOESLIEF

  Column

Zo rond augustus zie je de kruidnoten in de winkel liggen. En dan duurt het nog maar even totdat de discussie over Zwarte Piet losbarst. Die discussie is stevig, dus het gemopper over Sint-Maarten als aanslag op kindergebitten valt daarbij in het niet. Tenzij Sint-Maarten op een zondag valt, want dan is het toch weer onderwerp van gesprek.

Door naar kerst, met in je geheugen berichten van voedselbanken die onvoldoende voorraden hebben, terwijl je enorme hoeveelheden boodschappen in winkelwagens ziet verdwijnen en pakketbezorgers overuren draaien. Parkeerplaatsen staan vol en mensen doen gehaast hun boodschappen. Kerstborrels, logés, gasten, huis versieren, er is zoveel te doen!

En dan de jaarwisseling, is dat nou feest of oorlog? Met of zonder vuurwerk, en dan tegen alles, of tegen knallen en vóór siervuurwerk. Nieuwjaarsrecepties die tegelijkertijd vallen, keuzes maken en ook eens een keer nee zeggen.

En verder? Voor mij lekker opruimen, ruimte maken in huis en hoofd en genieten van deze eerste weken van het nieuwe jaar.

Op 1 januari ben ik begonnen met een etentje voor vrienden. Ook ik had veel te veel gekocht en we aten de koelkast nagenoeg leeg, inclusief de toastjes die ik van overgebleven oliebollen had gemaakt. En de dagen worden alweer langer. Een fijner begin van het nieuwe jaar is er eigenlijk niet.

Ik vind dat er in november en december wel heel veel prikkels zijn. En dan gaat het niet alleen over veel eten, dure cadeaus en mooie kleren, maar er zijn ook heel veel meningen. Wat mooi of warm zou kunnen zijn, verdeelt mensen en roept agressie op. Een mening van iemand is een standpunt waar een ander met gestrekt been in gaat.

Met de #DOESLIEF campagne met veel voorbeelden van onaardig gedrag, houdt SIRE Nederland een spiegel voor. Niemand wordt beter van onaardig gedrag en aardig gedrag loont. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Op 7 januari is de nieuwbouw van Heerenhage in Heerenveen van start gegaan. Eindelijk is de eerste paal de grond in geboord. Wat een prachtig begin van 2020, het worden mijn roaring twenties. #DOESLIEF en ben blij voor mijn team en voor mij.

Désirée van Dijk-Attema
Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen

Meer berichten